Sałatka z makaronem farfalle, awokado i łososiem jest zdrowa i sycąca. Świetnie sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, obiad czy kolacja. Jeśli chcesz wziąć ją ze sobą w drogę, zapakuj ją do wygodnych, szczelnych pojemników. Warto również zadbać o to, aby w trakcie przygotowania dania mieć przy sobie ostry nóż, dzięki któremu łatwo pokroisz składniki.
Co jest potrzebne do przygotowania sałatki z makaronem farfalle, awokado i łososiem?
- 350 g makaronu farfalle
- 1 duże awokado
- 2 łyżki soku ze świeżo wyciskanych pomarańczy
- Świeżo mielony pieprz
- 4 plastry wędzonego łososia
- 6 gałązek koperku
- 1 pomarańcza
Jak zrobić sałatkę z makaronem farfalle, awokado i łososiem?
Ugotuj makaron farfalle zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gdy będzie już gotowy, odcedź go. Plastry łososia pokrój wzdłuż na 3 grubsze paski.
Obierz pomarańczę i podziel ją na kawałki, a następnie pokrój je na mniejsze części. Umyj awokado, obierz je, wyjmij pestkę i pokrój w ćwiartki. W blenderze zmiksuj awokado razem z sokiem pomarańczowym oraz świeżo zmielonym pieprzem na gładką masę.
Przełóż makaron do miski, dodaj pastę i dokładnie wymieszaj. Podziel makaron na 4 równe porcje. Ułóż na nich wędzonego łososia zwiniętego w roladki z odrobiną świeżego koperku oraz kawałkami pomarańczy.
Czym jest makaron farfalle?
To włoski makaron w kształcie niewielkich kokardek. Podaje się go z lekkimi sosami i sałatkami, wykorzystując jego efektowny wygląd. Co ciekawe, dzięki masowej produkcji jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych włoskich makaronów na świecie.
Czy awokado jest zdrowe?
O ile awokado jest elementem zbilansowanej diety, jak najbardziej jest zdrowe dla organizmu. Zawiera wiele substancji odżywczych, w tym witaminy A, C, E i K. W jego składzie znajdziesz również kwas foliowy i substancje mineralne, takie jak wapń, miedź czy żelazo. Jest jednak dość kaloryczne: w 100 g znajduje się 160 kcal.
Jak wybrać dobre awokado?
Dobre awokado powinno być miękkie, ale nie powinno mieć wewnątrz ciemnych plam. Warto postawić na mniej popularną w Polsce odmianę hass, która charakteryzuje się naprawdę pysznym smakiem.