Sezamowy kalafior z chrupiącymi liśćmi będzie idealnym dodatkiem do ryżu. To pomysł na wegańskie i bardzo smaczne danie przygotowane w duchu less waste. W języku angielskim tego typu dania nazywa się sticky cauliflower. Do upieczenia liści kalafiora przyda Ci się forma silikonowa. Przepis został stworzony przez Tomka Mędrka.
Co jest potrzebne do przygotowania sezamowego kalafiora z chrupiącymi liśćmi?
Kalafior:
- 1 główka kalafiora z liśćmi – około 1 kg (można zagadać w sklepie lub na bazarku czy mają liście oberwane z główki)
- 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100 ml bardzo zimnej wody lub do konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 6-10 łyżek oleju do smażenia (musi przykryć dno patelni)
Liście:
- liście z jednej główki kalafiora
- 2-3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki (może być wędzona)
Glazura sezamowa:
- starty 2 cm kawałek imbiru
- starte 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- biała część ze szczypiorku
- niewielka papryczka chili
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki octu (najlepiej ryżowy)
- 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodziwa
Do podania:
- dużo sezamu
- zielona część szczypiorku
- ryż
Podane składniki wystarczą na porcję obiadową dla 4 osób.
Jak przygotować sezamowy kalafior z chrupiącymi liśćmi?
Przygotowanie tego dania zajmie Ci około 45 minut. Najpierw zajmij się kalafiorem. Obierz go z liści i podziel na różyczki. Nie używaj do tego noża: odrywaj je delikatnie rękoma, zaczynając od dolnej części warzywa.
Liście dokładnie umyj, osusz i odkrawaj twarde części. Porwij je na mniejsze kawałki. Następnie polej je olejem, przypraw solą i papryką według własnego uznania. Wmasuj w nie przyprawy i rozłóż równomiernie na blaszce lub formie silikonowej.
Mąkę wymieszaj z wodą z odrobiną soli oraz z pieprzem. Różyczki obtaczaj w tak stworzonej panierce. Na wygodnej patelni rozgrzej olej i zacznij smażyć kalafior, odwracając od czasu do czasu. Możesz również po prostu włożyć je do piekarnika (bez panierki) razem z liśćmi.
Liście i (ewentualnie) różyczki piecz w 180°C na funkcji piekarnika termoobieg góra-dół przez ok. 15 minut. Na koniec sprawdzaj regularnie, czy liście kalafiora nie przypiekają się zbyt mocno.
Różyczki kalafiora ściągnij z patelni. Odlej z niej większą część oleju i nagrzej olej sezamowy. Dodaj do niej białą część szczypiorku, chilli, czosnek oraz imbir. Smaż przez chwilę na średniej mocy kuchenki. Dolej sos sojowy, ocet oraz słodki syrop roślinny. Mieszaj całość za pomocą szpatułki z silikonową końcówką, aż sos zgęstnieje. Nie przestając mieszać, dodaj na patelnie kalafior. Różyczki powinny idealnie oblepić się w sosie.
Wyłącz grzanie i zacznij przygotowywać danie do podania. Różyczki posyp sezamem i szczypiorkiem. Wyłóż je na talerz obok liści i podawaj je z ryżem. Smacznego!
Czy liście kalafiora są jadalne?
Jak najbardziej tak! Cały kalafior jest rośliną jadalną. Tak naprawdę jest odmianą kapusty warzywnej, która przez człowieka przyjęła najróżniejsze formy. Z tego powodu warto wykorzystywać liście, w których jest wiele substancji odżywczych.
Czy sos sojowy można zastąpić maggi?
Nie zastępuj sosu sojowego maggi! Ma ona zdecydowanie gorszy smak. Ponadto jest po prostu zdecydowanie mniej zdrowa. Dobrej jakości sos sojowy nie zawiera żadnych ulepszaczy i jest dość naturalnym produktem. To on odpowiada na podkreślenie smaku umami, dlatego z roku na rok zdobywa coraz większą popularność w Polsce.
Czym zastąpić syrop z agawy?
Syrop z agawy możesz zastąpić syropem klonowym, miodem, lub cukrem trzcinowym. Pamiętaj jednak, że każdy z tych produktów ma inny smak oraz właściwości, co może wpływać zarówno na odbiór samego dania, jak i na kwestie zdrowotne.
Autor przepisu:
Tomek Mędrek
Bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomek.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.