Soczewica z pomidorami i pancettą to ciekawy pomysł na wysokobiałkowy obiad. Do jej przygotowania na pewno przyda Ci się głęboka patelnia z nieprzywierającą powłoką. Nie rezygnuj z dodatki świeżych ziół. To one sprawią, że danie będzie naprawdę aromatyczne!
Co jest potrzebne do przygotowania soczewicy z pomidorami i pancettą?
- 200 g chudego, włoskiego boczku pancetta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
- 20 g posiekanej, świeżej bazylii
- ½ łyżki posiekanej, świeżej szałwii
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 400 g soczewicy
- 400 ml wytrawnego wina czerwonego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 5 pomidorów
- Ocet winny
Jak przygotować soczewicę z pomidorami i pancettą?
Pancettę pokrój w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni (np. GRANTEX 28 cm z powłoką ceramiczną) rozgrzej olej i usmaż na nim kawałki pokrojonego boczku, tak aby stał się chrupiący.
Zdejmij z patelni 1/3 pancetty i odłóż ją na bok. Obierz i posiekaj czosnek oraz świeże zioła (pomocny może okazać się tasak do ziół z deską NATUR). Dodaj je na patelnię razem z soczewicą i smaż przez chwilę na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i wlej czerwone wino, a także bulion warzywny. Całość duś pod przykryciem przez 40 minut, aż soczewica zmięknie.
Obierz pomidory ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do soczewicy. Wymieszaj składniki i gotuj przez kolejne 10 minut. Na koniec dopraw danie solą, pieprzem oraz octem winnym. Soczewica z pomidorami i pancettą to pyszne danie, które możesz udekorować listkami świeżej bazylii i odstawionymi wcześniej kawałkami pancetty.
Czym jest soczewica?
Soczewica jadalna jest jedną z roślin, którą człowiek uprawia od tysięcy lat. Są przesłanki, że hodowaliśmy ją już ponad 11 tysięcy lat temu. Pochodzi z grupy roślin strączkowych i hoduje się ją głównie przez wzgląd na pożywne nasiona, nadające się do spożycia po ugotowaniu.
Ile kalorii i białka jest w soczewicy?
W 100 g soczewicy znajduje się ok. 350 kcal oraz niecałe 24 g białka. Ponadto można znaleźć w niej witaminę C, czy takie witaminy jak B1, B3 oraz foliany.
Czy można zastąpić pancettę boczkiem?
Jeśli nie masz pod ręką pancetty, możesz zastąpić ją boczkiem, jednak wówczas powyższy przepis może stracić na smaku oraz aromacie. Spróbuj jednak przynajmniej raz go wykorzystać w kuchni, aby sprawdzić, czy Ci smakuje.