Stek z tuńczyka z kaszą kuskus i lekką sałatką warzywną to propozycja obiadowa dla miłośników ryb i nie tylko. Jak go przygotować? Przede wszystkim przygotuj wysokiej jakości składniki oraz odpowiednie naczynia. Do stworzenia steka przyda Ci się patelnia grillowa.
Co jest potrzebne na stek z tuńczyka z kaszą kuskus i lekką sałatką?
- 4 × 150 g steka z tuńczyka
- 300 g kaszy kuskus
- Natka świeżej kolendry
- 2 cytryny
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 150 pomidorków cherry
- 1 czerwona cebula
- 1 mango
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa
- Olej roślinny
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Chili
Jak przygotować stek z tuńczyka z kaszą kuskus i lekką sałatką?
Umyj cytrynę pod bieżącą wodą, przekrój ją na pół. Drugą cytrynę również wypłucz , i pokrój w ćwiartki – będą one potrzebne później do dekoracji potrawy. Umyj i osusz tuńczyka.
Steki z tuńczyka posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej odrobinę oleju roślinnego na patelni grillowej i grilluj steki, aż się ładnie zarumienią. Wszystkie warzywa i kolendrę wypłucz pod zimną wodą. Czosnek i cebulę obierz, pokrój drobno.
Papryki i obrane mango pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój w ćwiartki. Szatkuj kolendrę. Warzywa i kolendrę wrzuć do misy, dopraw solą, pieprzem, chili i całość skrop oliwą. Kaszę kuskus gotuj według instrukcji na opakowaniu. Gdy wszystko jest już gotowe, podaj na talerzu kaszę kuskus, sałatkę, stek z tuńczyka i ozdób talerz ćwiartkami cytryny.
Czy stek z tuńczyka to prawdziwy stek?
Zazwyczaj stek kojarzy się z daniem z mięsa wołowego. Jednakże tym słowem bez obaw możesz określać również dania stworzone na bazie ryb. Najważniejsze jest to, że stek jest potrawą z mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, zazwyczaj grillowane lub smażone na niewielkiej ilości tłuszczu. W ten sposób można określać również warzywa przygotowywane na wzór mięs.
Dlaczego warto mieć patelnię grillową?
W Polsce sezon na grillowanie trwa tylko w okresie letnim, a nawet wtedy nie dla każdego jest możliwe, by przygotowywać dania w ten sposób na co dzień. Patelnia grillowa pozwoli na przygotowanie smacznych dań, które będą wyglądać podobnie, jak te z grilla, niezależnie od pory roku i Twoich możliwości. Jeśli więc lubisz takie potrawy, koniecznie musisz się w nią zaopatrzyć.
Dlaczego tuńczyk jest tak wyjątkową rybą?
Tuńczyk to ryba o wyjątkowym smaku, który można porównać do smaku mięsa wołowego. Właśnie dlatego często wykorzystuje się ją do przygotowywania steków. Jego mięso jest zwarte, dość miękkie, łatwe do obróbki oraz naprawdę bardzo smaczne!