Szybki sos pomidorowy to łatwa w przygotowaniu alternatywa, którą możesz przygotować, jeśli np. braknie Ci bulionu. Do jego stworzenia wystarczy kilka podstawowych składników. Idealnie pasuje między innymi do tradycyjnych gołąbków, ale nie tylko. Bez wątpienia będzie smakował wszystkim domownikom! Możesz przechowywać go w pojemnikach SMART.
Jakie składnik są potrzebne na szybki sos pomidorowy?
- 1 łyżka tłuszczu
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 120 ml mleka
- 120 ml śmietany 12%
- sól, mielona papryka oraz cukier wg. uznania
Jak przygotować szybki sos pomidorowy?
Cebulę pokrój na bardzo małe kawałeczki. Podsmaż ją na rozgrzanej patelni, bez rumienienia. Powinna stać się szklista. Dodaj do niej przecier pomidorowy połączony z mąką, a także mleko wymieszane ze śmietaną. Sos gotuj przez kilka minut, regularnie mieszając. Powinien w tym czasie zgęstnieć.
Następnie dopraw sos do smaku solą, cukrem oraz mieloną papryką. Można go podawać do np. kotletów mielonych, klusek, czy kopytek. Smacznego!
Jakie mleko najlepiej sprawdzi się do sosów?
Do sosów najlepiej dodawać krowie mleko o zawartości tłuszczu minimum 2%, ponieważ to on jest odpowiedzialny za rozprowadzanie smaku.
Czym zastąpić mąkę pszenną w sosie?
Mąkę pszenną możesz zastąpić jajkiem, które również zagęści sos. Ważne jest jednak to, aby po dodaniu go nie doprowadzić do wrzenia sosu, tylko delikatnie go podgrzać.
Jakie przyprawy dodać do sosu pomidorowego?
Do sosu pomidorowego możesz dodać dowolne przyprawy, zależnie od własnych preferencji oraz tego, do jakiego dania będziesz go podawać. Te podane w przepisie są wyłącznie opcjonalne. Jeśli więc przygotowujesz sos do włoskich dań, zamień je np. na bazylię i oregano.
Jaką patelnię wybrać do przygotowania sosów?
Do przygotowania sosów, zwłaszcza w większej ilości, wybierz patelnię głęboką MONOLIT. Dzięki dużej powierzchni smażenia szybko przygotujesz warzywa (w przypadku sosu pomidorowego będzie to np. cebula), a następnie nie zmieniając naczynia, stworzysz wygodnie sam sos.