Szykujesz się do przygotowania przyjęcia? Przed Tobą zapewne mnóstwo obowiązków, a czasu niewiele, dlatego poniżej zebraliśmy kilka różnych przepisów na przystawki, które przyrządzisz w mig!
Szybkie i tanie przekąski na imprezę
Aby stworzyć pyszne przekąski na imprezę, nie trzeba wcale dużo wydać! Jeśli odpowiednio zaplanujesz zakupy z dosłownie kilku składników stworzysz dania, które będą znikały z talerzy. Warto przygotować na przykład różnorodne koreczki, kanapeczki, deskę serów, paluszki czy pieczone ciasto francuskie na słodko i na wytrawnie. Możliwości jest naprawdę dużo. Zwróć tylko uwagę na to, by w trakcie przyjęcia Twoi goście mieli dostęp do dań wegańskich i wegetariańskich oraz do takich, które nie zawierają glutenu. To szczególnie istotne, jeśli nie znasz dokładnie zwyczajów żywieniowych wszystkich swoich gości.
Wiele osób ceni sobie przekąski z ciasta francuskiego, ponieważ można je szybko przygotować. Jeśli kupisz jego zapas, w razie potrzeby możesz dorobić przystawki w ciągu około 20-30 minut. Przygotujesz je w każdej kuchni z piekarnikiem. Takie przekąski są smaczne i szybko znikają ze stołu. Nie zapomnij, by dodawać do nich warzywa, takie jak papryka w różnych kolorach. Dzięki temu przełamiesz smak sera i szynki, które zwykle dodaje się do tego typu przekąsek.
Warto też przygotować 1-3 potrawy, które będą bardziej sycące. Ich ilość dostosuj do potrzeb, preferencji i liczby gości, a także czasu trwania imprezy.
Przekąski na imprezę do wódki
Jeśli w trakcie Twojej imprezy będzie podawana wódka, warto przygotować takie przekąski, które nie tylko pasują do niej smakiem, ale również pozwolą zminimalizować negatywny wpływ alkoholu na organizm. Przygotuj na przykład śledzie w oleju lub w śmietanie. Ich intensywny smak dobrze łączy się z wódką, równoważąc jej ostrość. Ogórki kiszone lub konserwowe dodatkowo wspomogą florę jelitową Twoich gości, a możesz podać je np. w formie koreczków z kiełbasą. Nie zapominaj też o takiej klasyce, jak sałatka jarzynowa.
Do wódki mogą też dobrze pasować pieczarki i różne połączenia, np. nadziewane na szaszłyki z serem lub zapiekane z cebulką.
Przekąski na zimno z kilku składników
Na przyjęcie warto przygotować różnorodne przekąski, w związku z czym dobrze jest mieć pomysł na kilka szybkich i tanich przekąsek na zimno, które wykonasz z dosłownie kilku składników. Doskonale sprawdzą się wcześniej już wspomniane koreczki z ogórków i kiełbasy, ale tak naprawdę podobne smakołyki możesz przygotować też z sera, marchwi, papryki, czy szynki, tworząc różnorodne kompozycje. Ciekawie wyglądać będą też ruloniki z sera i szynki albo pomidorki koktajlowe z mini mozarellą. Możesz też połączyć tortille z serem, czy z łososiem i serkiem kanapkowym i zwijać ją, a następnie zabezpieczać patyczkami. Zróżnicowane pod względem smaku szybkie przekąski na pewno będą odpowiadać większościom gości.
Tego typu przekąski sprawdzą się też, gdy chcesz świętować Boże Narodzenie z przyjaciółmi i planujesz spotkanie przed lub po Wigilii.
Ciekawe przystawki na zimno bez glutenu
Jeśli wśród Twoich gości pojawią się osoby niespożywające glutenu, warto stworzyć dla nich szybkie i smaczne przystawki. Na przykład, możesz stworzyć sałatkę z awokado, krewetek i majonezu, przyprawione koperkiem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masą możesz na przykład nadziewać puste połówki awokado lub też serwować je w małych salaterkach. Możesz stworzyć również roladki z cukinii z serkiem i z ziołami, albo ruloniki z łososia z serkiem kanapkowym. Pamiętaj, aby bezglutenowe dania oddzielić od tych z glutenem, przygotowując je osobno i układając na osobnych stołach.
Sprawdzone przepisy na imprezę
Mamy nadzieję, że nasze propozycje pomogą Ci się zainspirować. Poniżej zaś znajdziesz ciekawe przepisy na przekąski na imprezę. Na pewno sprawdzą się, jeśli szukasz inspiracji z konkretnymi proporcjami!
Podsmażana fasolka szparagowa
Składniki:
- 350 g fasolki szparagowej ze słoika
- 150 g boczku
- 50 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie odcedzamy fasolkę. Boczek kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy boczek, aż się zarumieni. Następnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez pół minuty.
Dodajemy fasolkę i smażymy całość na dużym płomieniu, aby zredukować wodę z fasolki. Od czasu do czasu mieszając.
Każdą z porcji posyp obficie parmezanem. W ten sposób chrupiące fasolki są gotowe, smacznego! Równie smaczne są na zimno co na ciepło.
Wskazówka:
Do przygotowania podsmażanej fasolki szparagowej polecamy patelnię Contrast Classic.
Włoska pasta z tuńczyka
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 3 plastry suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 listków świeżej bazylii
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odsączamy tuńczyka. Liście świeżej bazylii płuczemy pod zimną wodą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez wyciskacz SOLID.
Do miseczki dodajemy tuńczyka, suszone pomidory, czosnek, sok z cytryny, liście bazylii, masło, sól i pieprz. Całość dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Włoską pastę z tuńczyka podajemy ze świeżym pieczywem.
Wskazówka:
Do doprawienia pasty polecamy młynek do pieprzu i solniczkę NATUR.
Tzatziki:
Składniki:
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- ½ ogórka zielonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 bagietka
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórek obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W miseczce mieszamy jogurt grecki z czosnkiem i potartym ogórkiem. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Tzatziki podajemy z pokrojoną, świeżą bagietką.
Wskazówka:
Do doprawienia tzatzików polecamy solniczkę oraz młynek do pieprzu Natur.
.jpg)
