Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Tartaletki z marmoladą cytrynową to pyszny deser, który łączy w sobie kwaśny, słodki i słony smak. Są wyśmienite na różnego rodzaju przyjęcia i rodzinne spotkania. Sprawdź przepis przygotowany we współpracy z Pracownią Smaku. Do jego przygotowania przyda Ci się dobrej jakości garnek z grubym dnem.
Co jest potrzebne na przygotowanie tartaletki z marmoladą cytrynową?
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej
- 40 g mąki migdałowej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 85 g cukru pudru
- 155 g masła
- 2 g soli
- 60-65 g jajek (1 jajko)
- 6 g skórki cytrynowej
- 90 g soku z cytryn
- 1,5-2 g agaru
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g + 65 g cukru
- 25 g oleju słonecznikowego
- 45 g wody
Karmel:
- 200 g zblendowanego cukru
- 85 g zimnego masła
- 120 g śmietanki 30% schłodzonej
- 1 g soli
Orzechy w karmelu:
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g pistacji łuskanych
- 50 g orzechów laskowych blanszowanych
- 50 g orzechów włoskich lub pecan
- 100 g karmelu
Jak przygotować tartaletkę z marmoladą cytrynową?
Ciasto sablé:
Ciasteczka sablé to francuskie biszkopciki, z których masa doskonale sprawdzi się jako baza tartaletek. Wszystkie składniki poza jajkami umieść w misie miksera i miksuj końcówką mieszającą aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodaj do nich zblendowane jaja i miksuj aż do połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię i schładzaj je przez co najmniej 1 godzinę. Wałkuj je między papierem do pieczenia i ogranicznikami na odpowiednią grubość i wypiekaj w temperaturze 165℃ przez 10-15 minut. Kontroluj ciasteczka i zakończ pieczenie w momencie uzyskania satysfakcjonującego Cię efektu.
Marmolada cytrynowa:
Cytryny dokładnie umyj i zetrzyj z nich skórkę. Uważaj, aby nie zetrzeć białej części miąższu, ponieważ jest nieprzyjemnie gorzki. W małej miseczce wymieszaj cukier, agar i skrobię. Z otartych cytryn wyciśnij sok do rondelka, dodaj skórkę, olej, wodę i pozostały cukier. Wysyp wymieszane składniki suche i podgrzewaj, mieszając trzepaczką aż do wrzenia. Pozostaw do schłodzenia i odstaw na całą noc.
Karmel i orzechy:
Zblenduj cukier. W garnku o dużej powierzchni dna rozpuszczaj go partiami, stopniowo go dosypując i pilnując, aby się nie przypalił. Mieszaj je silikonową łopatką odporną na wysokie temperatury. Dodaj do mieszanki zimne masło i mieszaj intensywnie aż całość masła „wkręci się” w rozpuszczony cukier. Dolej zimną śmietankę, dodaj sól i zblenduj całość.
Na patelni delikatnie upraż orzechy i ostudź. Wymieszaj je z wystudzonym karmelem.
Składanie tartaletek:
Na ciasteczka nakładaj marmoladę cytrynową, a na nie karmel z orzechami. Podawaj na półmisku lub od razu na talerzykach. Smacznego!
Jak wybrać najlepsze cytryny do przygotowania marmolady cytrynowej?
Najlepiej wybierać cytryny ekologiczne, ponieważ ich skórka jest wolna od pestycydów. Skórka powinna być gładka, intensywnie żółta, a cytryna powinna być ciężka w stosunku do swojego rozmiaru, co oznacza, że jest soczysta.
Czy ciasto sablé można przygotować wcześniej?
Tak, ciasto sablé można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Można je również zamrozić na dłużej – wystarczy owinąć je szczelnie folią spożywczą. Przed użyciem należy je rozmrozić w lodówce.
Czy ciasto sablé można wykorzystać do innych deserów?
Oczywiście! Ciasto sablé świetnie sprawdzi się jako spód do klasycznych tart, małych ciasteczek czy nawet jako baza do deserów na zimno, takich jak serniki na zimno lub kremowe musy.
We współpracy z:
Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Marlena Starzec
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach