Brytfanna żeliwna 5,5 l NATUR IRON + Garnek żeliwny 3 l NATUR IRON
Tłusty czwartek to święto apetytu i obfitości, którego historia sięga średniowiecza. To niezwykła tradycja, która zamyka czas pełen zabawy i nadmiaru. Korzenie tego święta związane są z chrześcijańską obrzędowością. Dzisiaj tłusty czwartek to przede wszystkim dzień pełen kulinarnej uczty i beztroskiego objadania tradycyjnymi pączkami.
Historia tłustego czwartku
Tłusty czwartek to ludowe święto, którego rozmaite ślady można znaleźć w różnych kulturach. Początki samego wypieku pączków sięgają starożytności, gdzie smażone ciasto z nadzieniem było częścią kulinarnej rozrywki.
W Polsce tłusty czwartek był ostatnim czwartkiem przed nastaniem Wielkiego Postu. Tego dnia ludzie starali się zużyć wszelkie zapasy tłuszczu i innych składników po ziemie organizując obfite w tłuste smakołyki uczty. Z czasem tradycja się zmieniała i ewoluowała. Dziś symbolicznie obchodzimy ten dzień częstując siebie i bliskich tradycyjnymi smakołykami. Warto zaznaczyć, że tłusty czwartek nie jest jedynie zwyczajem związanym z jedzeniem. To także czas spotkań rodzinnych i przyjacielskich, kiedy ludzie dzielą się ze sobą słodką radością.
Tłusty czwartek na świecie
Choć święto pod nazwą „tłusty czwartek” występuje jedynie w Polsce, to w wielu innych krajach również obchodzi się dzień sytości. W wielu miejscach obchodzi się tzw. Mardi Gras, czyli tłusty wtorek, który poprzedza Środę Popielcową. Jest to także nazwa różnego typu festiwali lub parad ulicznych, które odbywają się niezależnie od siebie w wielu miastach na całym świecie jak w Nowy Orlean czy Sydney. Tego dnia jednak wszyscy zajadają się lokalnymi słodkościami. W Szwecji w ostatnią niedzielę karnawału wykonuje się specjalne drożdżowe bułeczki nadziewane marcepanem i bitą śmietaną o wdzięcznej nazwie semle. Dla odmiany w Wielkiej Brytanii czy Nowej Zelandii świętuje się naleśnikowy wtorek. Jak widać nasza skłonność do słodkiej rozkoszy nie ma granic!
Pączek – symbol tłustego czwartku
Tradycja spożywania pączków w tłusty czwartek ma głębokie korzenie. Związana jest z innymi obrzędami religii chrześcijańskiej. Istnieje kilka teorii związanych z tym dlaczego to pączek stał się bohaterem tego dnia.
Sam tłusty czwartek to symboliczne zakończenie okresu beztroski i zabaw, które poprzez Wielki Post. Ludzie starali się zużyć wszelkie kaloryczne i tłuste zapasy, które potencjalnie mogłyby się zepsuć w czasie wyrzeczeń postnych. Pączki były doskonałą potrawą, która pozwala na użycie wszelkich składników: mąki, jaj i tłuszczu.
Pączki są nieodłącznym elementem polskiej kuchni i kultury, a tradycja spożywania pączków w tłusty czwartek stała się nieodłącznym elementem celebracji tego święta. Jest to rytuał, który łączy pokolenia i pozwala na oddanie się beztroskiemu delektowaniu się smakiem tego tradycyjnego wypieku.
Tradycje tłustego czwartku
Nawet w tłusty czwartek nie samymi pączkami człowiek żyje. Oprócz pączków tego dnia spożywa się także inne potrawy bogate w kalorie. Przysmaki różnią się w zależności od kultury i regionu.
Polskie tradycje na tłusty czwartek to także objadanie się faworkami. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i nawiązuje do „faveur”, czyli wstążki. To tradycyjne ciasto, które podobnie jak pączki, smażone jest w głębokim tłuszczu, jednak jest w specjalny sposób formowane. Same faworki mają również swoje odmiany. Wykonane z ciasta pączkowego są ciężkie. Ich lżejsza forma, zwana tradycyjnie „chrustem”, tworzona jest z tzw. ciasta zbijanego. Ten przysmak związany jest z całym karnawałem i oczywiście tłustym czwartkiem.
Tłusty czwartek 2024
W tym roku tłusty czwartek obchodzić będziemy w dniu już 8 lutego. Wielu z nas w tym dniu zakupi pączki w lokalnych piekarniach, które specjalnie na ten dzień szykują specjalne zapasy. Najpopularniejsze cukiernie w tym dniu sprzedają do kilkudziesięciu tysięcy sztuk! Jeśli jednak chcesz wypełnić swój dom niezwykłym aromatem domowych pączków bez problemu przygotujesz je samodzielnie. Oto przepis na proste i pyszne pączki na tłusty czwartek!
Domowe pączki na tłusty czwartek
Składniki:
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 500 g mąki pszennej (np. luksusowej, tortowej)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajo
- 4 żółtka
- 4 łyżki stołowe masła, miękkie
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta sol
- 1 litr oleju np. rzepakowego, ryżowego, kokosowego lub smalcu
- marmolada różana lub truskawkowa
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
W rondlu podgrzej mleko, aby było ciepłe. Wlej do miski, dodaj drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukry. Wymieszaj i wstaw miskę do garnka z ciepłą wodą. Odstaw do momentu, aż drożdże się spienią. W tym czasie do miski przesiej mąkę, dodaj cukier waniliowy oraz szczyptę soli.
Jajko, żółtka oraz 2 łyżki cyrku utrzyj, aby powstała puszysta piana. Do miski z mąką dodaj drożdże. Wymieszaj wszystko delikatnie silikonową szpatułką, dodaj ubitą pianę. Wyrabiaj ciasto na masę, która odstaje od ręki. Możesz skorzystać też z pomocy robota kuchennego. Do ciasta dodaj miękkie i roztopione masło oraz spirytus. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Następnie na stolnice lub blat posypanym mąką wyłóż ciasto i zacznij wygniatać celem pozbycia się pęcherzyków powietrza. Ręcznie stwórz z ciasta placek o wysokości ok. 2 cm i za pomocą szklanki o średnicy ok. 5-6 cm wycinaj kółka. Powtórz czynność, aż do wykorzystania całego ciasta.
Powstałe krążki z ciasta rozłóż na stolnicy i odstaw na ok. 40 min w ciepłe miejsce. Około 15 minut przed końcem wyrastania ciasta czknij rozgrzewać olej do tempery 180°C. Najlepiej zrobić to w dużym garnku NATUR o średnicy 24 cm.
Przygotuj 3 talerze wyłożone papierowym ręcznikiem oraz łyżkę cedzakową SOLID. Pączki należy piec do wyrośnięcia przez około 2 minuty z każdej strony. Pamiętaj o kontrolowaniu i utrzymaniu odpowiedniej temperatury. W garnku NATUR na jedno smażenie zmieści się około 4-5 pączków. Usmażone pączki za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na talerze, aby ostygły. Na koniec za pomocą rękawa cukierniczego nadziewaj pączki wybraną marmoladą. Na koniec pączki posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!
.jpg)
.jpg)
.jpg)