To ciasto jest lekkie, owocowe i jednocześnie przyjemnie jogurtowe. Przygotuj torcik z jagodami, aby zachwycić się jego letnim smakiem. Doskonale sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za kremami na bazie bitej śmietany, bądź po prostu pragną odrobiny odmiany. Co zaś najważniejsze, tort jogurtowy z jagodami jest naprawdę łatwy w przygotowaniu!
Jakie składniki są potrzebne na tort jogurtowy z jagodami?
Ciasto:
- 3 jajka średniej wielkości
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
- 500 ml jogurtu jagodowego (bądź z dodatkiem innych owoców)
- 120 g żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 350 g jagód
- 1 galaretka w proszku
Dodatkowo:
- 120 ml śmietanki 36% (do dekoracji)
- 1 łyżka cukru pudru (do dekoracji)
Jak przygotować tort jogurtowy z jagodami?
Zacznij od ubicia białek na sztywną masę. Pod koniec przygotowywania zacznij dodawać do nich cukier oraz żółtka. Następnie za pomocą szpatułki stopniowo wymieszaj z obiema mąkami. Ciasto piecz w tortownicy, w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.
Żelatynę namocz w 120 ml szklanki wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją, najlepiej w mikrofalówce. Odstaw ją do wystygnięcia. Galaretkę rozpuść w 380 ml wody. Odstaw do stężenia. Do jogurtu dodaj cukier puder, schłodzoną żelatynę oraz dosyp jagody (część zostaw do dekoracji). Wymieszaj za pomocą silikonowej szpatułki NATUR.
Masę wyłóż na blat biszkoptowy. Dalej ją tężejącą galaretką i wstaw na kilka godzin do lodówki. Ozdób torcik bitą śmietaną z odrobiną cukru pudru oraz jagodami. Smacznego!
Czy do tortu można użyć mrożone jagody?
Tak, do przygotowania tortu możesz użyć mrożonych jagód. Jednak wówczas nie używaj ich do ozdoby. Pamiętaj też, że mogą nie wyglądać tak dobrze w kremie. Nim dodasz je do masy, rozmroź je, aby usunąć nadmiar wody.
Po co dodawać mąkę ziemniaczaną do ciasta?
Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej ciasto uzyskuje lekką konsystencję, która przypomina trochę słodki piasek. To ona sprawia, że np. babka piaskowa ma swój charakterystyczny smak.
Czy do bitej śmietany można dodać coś zamiast cukru pudru?
Tak, zamiast cukru pudru do bitej śmietany możesz dodać dowolny inny słodzik w stałej formie. Najważniejsze jest to, by nie dodawać miodu, czy syropów, np. z agawy, ponieważ mogą one negatywnie wpłynąć na wygląd lub konsystencję masy.