Wegańskie knedle z owocami ze słodką bułką tartą są pysznym pomysłem na obiad, który będzie smakował całej rodzinie! Sprawdź, jak zrobić je krok po kroku, nie używając przy tym produktów odzwierzęcych. Ziemniaki potrzebne do wykonania knedli ugotujesz w garnku z systemem odcedzania. Przepis został przygotowany przez Tomka Mędrka.
Co jest potrzebne na wegańskie knedle z owocami ze słodką bułką tartą?
- 500 g ziemniaków (po obraniu i ugotowaniu)
- 100-150 g (około 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 duża łyżka roślinnego masła + 50 g (2 duże łyżki) do bułki
- 8 śliwek
- około 10 łyżek bułki tartej (tak na oko — nie ma reguł)
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1-2 łyżki cukru + trochę do posypania śliwek
- roślinna kwaśna śmietana
Podane składniki wystarczą na 8 knedli. Wykonanie przepisu zajmie 20-30 minut, po ugotowaniu ziemniaków.
Jak wykonać wegańskie knedle z owocami ze słodką bułką tartą?
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie lekko je wystudź. Dodaj do nich łyżkę wegańskiego masła i przeciśnij przez praskę, lub dokładnie rozdrobnij. Zaczekaj, aż zupełnie wystygną. Dodaj do masy mąką, skropię i zagnieć ciasto. Powinno przestać się kleić do rąk. Następnie odstaw je na chwilę.
W czasie, w którym ziemniaki stygną, przygotuj bułkę tartą. Podpraż ją na suchej patelni na małej mocy kuchenki, aż delikatnie zbrązowieje. Dodaj dwie duże łyżki masła, cukier oraz cynamon. Wymieszaj wszystko dokładnie aż do połączenia się składników i zostaw wszystko na kuchence.
Śliwki nacinaj od tylnej części (tej, którą trzymały się drzewa) mniej więcej do połowy, a następnie wyciągnij z nich ostrożnie pestkę. Wnętrze posyp obficie cukrem.
Na blacie oprószonym mąką roluj ciasto na grubszy walec i podziel go na 8 części. Niewielki kawałek ciasta rozgnieć w dłoniach na mały placek o średnicy 6-7 cm, a na samym środku połóż śliwkę. Zamknij ciasto dookoła, zaklej i kulaj w kulkę.
Zagotuj w garnku 2-3 litery wody i dodaj 1-2 łyżeczki soli. Wrzucaj go garnka po 4 knedle i gotuj przez 3-5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnie.
Wegańskie knedle z owocami podawaj na gorąco. Wykładaj je na talerze, na wierzchu kładąc dużą porcję bułki tartej oraz śmietany. Posyp całość cukrem. Smacznego!
O czym warto wiedzieć przed przygotowaniem wegańskich knedli z owocami?
- Masło rozpuści się w ziemniakach, więc nie trzeba brudzić nim praski.
- Im mniej dajesz mąki pszennej, tym knedle będą bardziej puszyste i delikatne.
- Uważaj, aby nie spalić bułki podczas podprażania.
- By przygotować mniejsze knedle, możesz użyć połówek śliwek.
- Uważaj, aby nie przegotować knedli — staną się ciapką.
- Woda nie może mocno wrzeć. Musi lekko mrugać.
- Uwaga, knedle mogą przykleić się do dna – należy je lekko ruszyć po wrzuceniu do garnka.
Autor przepisu:
Tomek Mędrek
Bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomek.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.