Nasz organizm składa się nie tylko z komórek ludzkich, ale również z komórek bakterii, które mają duży wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. To właśnie dzięki produktom takim jak kefiry, maślanki i jogurty naturalne (bez dodatku cukru) możemy w łatwy sposób zadbać o naszą florę bakteryjną.
Jaki wpływ mają jogurty probiotyczne na nasz organizm?
Jeden kubek jogurtu o pojemności 125 g działa pozytywnie na wiele aspektów związanych ze zdrowiem. Pierwszą ważną kwestią jest wspomaganie systemu odpornościowego. Nie od dziś wiadomo, że odporność jest mocno związana ze stanem naszej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym — to w jaki sposób radzimy sobie z chorobami i jak szybko wyzdrowiejemy, może zależeć właśnie od niej. Zwłaszcza podczas antybiotykoterapii spożywanie jogurtów jest ważne, ponieważ w wyniku działania antybiotyków niszczone są nie tylko szczepy bakterii chorobotwórczych, ale również tych, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie.
Ponadto, jedzenie jogurtów naturalnych zmniejsza ryzyko pojawienia się wysokiego ciśnienia, gdyż bakterie obecne w jogurtach naturalnych wpływają na poziom cholesterolu, trawienie, funkcjonowanie jelit oraz gospodarkę hormonalną — ich nieprawidłowe funkcjonowanie może być właśnie odpowiedzialne za wysokie ciśnienie. Podobnie jak w przypadku walki z wysokim ciśnieniem, również w przypadku cukrzycy jogurty mogą być bardzo pomocne, gdyż probiotyczne bakterie pozytywnie wpływają na trawienie i produkcję hormonów, regulują apetyt i pomagają trawić cukry.
Jaki przygotować domowy jogurt naturalny?
Do przygotowania domowego jogurtu naturalnego będziemy potrzebować 1 litr mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze oraz 150 g jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii o temperaturze pokojowej lub starter do produkcji jogurtu. Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury 40°C, dodajmy jogurt naturalny lub bakterie starterowe i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę przelewamy do termosu i pozostawiamy w ciepłym miejscu przez 10 godzin. Następnie rozlewamy jogurt do mniejszych słoiczków lub pojemników na żywność, wstawiamy do lodówki. Wtedy też nasz jogurt naturalny jest gotowy do spożycia. Możemy podawać go ze świeżymi owocami, płatkami owsianymi, musli lub też konfiturami i dżemami własnej produkcji.