Zupa pieczarkowa to aromatyczne danie, które możesz przygotować zarówno na obiad, jak i np. na lekką kolację. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu i można stworzyć ją na bazie przygotowanego wcześniej bulionu, dzięki czemu wykorzystasz resztki, żyjąc zgodnie z ideą less waste. Przepis został stworzony przez Adama Borowicza. Ugotujesz go w swoich ulubionych garnkach!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania zupy pieczarkowej?
- 1,5 l bulionu
- 600 g mini pieczarek
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 18%
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 gałązki świeżego tymianku
- szczypiorek
- kilka łyżeczek kwaśnej śmietany
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Jak przygotować zupę pieczarkową?
Pieczarki umyj i oczyść, przesmaż na maśle, używając do tego patelni z nieprzywierającą powłoką MONOLIT, do momentu aż puszczą sok i się zrumienią.
Dodaj przeciśnięty przez wyciskacz SOLID czosnek i mieloną kolendrę, przesmaż jeszcze przez minutę. Zalej wszystko bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a następnie gotuj, aż pieczarki będą miękkie, a zupa nabierze smaku, przez ok. 15- 20 minut.
Na koniec gotowania dodaj dwie gałązki świeżego tymianku. Zupę zabiel śmietanką i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z łyżeczką kwaśnej śmietany i grzankami i szczypiorkiem. Podawaj ją na talerzach RETRO. Zestaw doskonale uzupełnią sztućce z tej samej linii. Smacznego!
Czy pieczarki do zupy pieczarkowej trzeba obierać?
Nie, nie ma konieczności obierania pieczarek, jeśli te będą następnie smażone tak jak w przypadku zupy pieczarkowej. Drobnoustroje i tak giną w trakcie tego procesu, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyśpieszyć proces przygotowywania dania.
Czy można wykorzystać bulion na bazie kostki rosołowej?
Jeśli nie masz czasu, możesz zastąpić naturalny bulion wywarem na bazie kostki rosołowej. Jednak to może negatywnie wpłynąć na smak zupy pieczarkowej. Aby w pełni cieszyć się smakiem dania, wykorzystaj bulion. Może być również warzywny (wegański)!
Czy do zupy pieczarkowej można dodać więcej czosnku?
Do zupy pieczarkowej możesz dodać więcej czosnku, jeśli za nim przepadasz. Pamiętaj, że tego typu dodatki mają poprawić smak dania, dlatego możesz dozować je zgodnie z własnymi preferencjami. Uważaj, tylko aby zachować umiar. Nadmiar czosnku może zdominować danie, które wówczas utraci część smaków.
Autor przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.