Składniki:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 600 g pomidorów
- 1/3 szklanki świeżej bazylii
- Świeżo mielony pieprz
- Sól
- 500 g makaronu cappellini (ewentualnie spaghetti)
Na zdjęciu: Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 28 cm z powłoką ceramiczną
Przygotowanie:
Poszatkuj świeże liście bazylii. Czosnek pokrój na plasterki, a pomidory w kostkę.
Na patelni podgrzej oliwę, dodaj do niej czosnek i smaż na średnim ogniu do momentu, gdy się zarumieni.
Na zdjęciu: Zestaw noży kuchennych GRANITEX
Zmniejsz ogień i dodaj pokrojone pomidory, bazylię, sól oraz pieprz. Gotuj przez ok. 5 minut.
Do rondla albo garnka wlej wodę, dodaj szczyptę soli i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj makaron cappellini i gotuj przez ok. 8 minut (warto sprawdzić czas gotowania na opakowaniu).
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. połysk STUDIO
Makaron cappellini podawaj z aromatycznym sosem pomidorowym.