Cappellini z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią

Cappellini z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią

Składniki:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 600 g pomidorów
  • 1/3 szklanki świeżej bazylii
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • 500 g makaronu cappellini (ewentualnie spaghetti)

Przygotowanie:

Kroimy czosnek na plasterki. Pomidory kroimy w kosteczkę i odsączamy. Szatkujemy świeże listki bazylii.

Podgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojony czosnek, smażymy na średnim ogniu do momentu, gdy czosnek się ładnie zarumieni.

Zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone pomidory, bazylię, sól oraz pieprz i gotujemy przez 5 minut aż pomidory wystarczająco się podgrzeją.

Bierzemy duży rondel, wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy makaron cappellini i gotujemy przez 8 minut. Następnie odcedzamy makaron.

Makaron cappellini podajemy z aromatycznym sosem pomidorowym.

Wskazówka:

Do szatkowania świeżych listków bazylii polecamy nóż szefa kuchni Smart Grey.

Nóż szefa kuchni Smart Grey

 


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności