Składniki
- 3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- Pasta z ziaren wanilii
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku MODERN
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 100 stopni.
Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem.
Na zdjęciu: Deska do krojenia dębowa NATUR
Umyj 3 duże jabłka i dokładnie osusz ściereczką. Pokrój je na bardzo cienkie plastry o grubości ok. 2 mm, a następnie wyłóż na blasze.
Za pomocą silikonowego pędzla, posmaruj połowę każdego plastra pastą z ziaren wanilii, a drugą połowę posyp cynamonem.
Na zdjęciu: Pędzelek silikonowy kuchenny NATUR
Włóż blachę z plastrami jabłek do rozgrzanego piekarnika i włącz opcję termoobiegu. Susz przez około godzinę.
Jeśli chipsy jabłkowe są suche i chrupiące możesz je wyjąć i ostudzić. Gdy ich temperatura nieco spadnie, nadają się do spożycia. To doskonała przekąska i zdrowsza od tradycyjnych, ziemniaczanych chipsów smażonych w głębokim oleju.
Na zdjęciu: Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.
Chipsy jabłkowe możesz przechowywać w szczelnych pojemnikach na żywność.