Składniki:
- 5 ogórków gruntowych
- 600 g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- Koperek
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
Na zdjęciu: Deska do krojenia dębowa NATUR
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zajmij się ogórkami. Umyj je, osusz, a następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce z ogórkami zapewne zgromadzi się woda – odlej jej nadmiar.
Na zdjęciu: Obieraczka pozioma SOLID
Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój na ćwiartki.
Jajka na twardo potrzebują 8-10 minut gotowania. Po tym czasie należy wylać wrzątek z garnka i zalać jajka zimną wodą, aby je schłodzić.
Kilka gałązek koperku zostaw do dekoracji, a resztę drobno posiekaj.
Do startych ogórków dodaj jogurt naturalny, czosnek wyciśnięty przez praskę, pokrojony koperek. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw je do smaku solą oraz pieprzem.
Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
Gdy chłodnik jest już gotowy, przelej go na talerz i udekoruj ćwiartkami jajka oraz koperkiem.