Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • Koperek
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie odlewamy wodę, która została w misce ze startymi ogórkami.

Gotujemy jajka na twardo (wsadzamy jajka do garnuszka z zimną wodą i gotujemy. Czekamy aż woda się zagotuje. Od momentu wrzenia, odczekujemy jeszcze 8 minut. Następnie wyciągamy jajka, wsadzamy pod strumień z zimną wodą, aby je ochłodzić), obieramy je i kroimy na ćwiartki.

Kroimy drobno koperek.

Starte ogórki zalewamy jogurtem, dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony koperek i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Mieszamy.

Na sam koniec przelewamy naszą ogórkową miksturę na talerz i dekorujemy zupę gałązkami koperku i ćwiartkami jajka.

Wskazówka:

W obieraniu ogórków pomoże nam nóż do jarzyn Natur.

Nóż do jarzyn Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności