Składniki:
- 200g kiełbasy chorizo
- 150 g fasoli czerwonej z puszki
- 400 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 papryczka chilli
- 250 ml rosołu wołowego
- 150 g pomidorów z puszki
- 3 gałązki świeżej pietruszki
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Odcedzamy fasolę.
Obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek.
Usuwamy nasiona z papryczki chilli oraz papryki czerwonej. Kroimy w kostkę.
Chorizo kroimy w plasterki.
Rozgrzewamy olej słonecznikowy na dużej, głębokiej patelni.
Na patelnię dodajemy papryczkę chilli, cebule, czosnek, chorizo i tymianek.
Smażymy całość, aż cebula stanie się miękka.
Wlewamy rosół wołowy, dodajemy pomidory z puszki oraz fasolę. Doprawiamy do smaku solą. Całość mieszamy.
Przykrywamy danie, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki.
Ziemniaki oraz paprykę czerwoną dodajemy na patelnię i wszystko gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut.
Szatkujemy świeżą pietruszkę, którą następnie przyprawiamy danie.
Na koniec całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Wskazówka:
Do szatkowania świeżej pietruszki polecamy nóź kuchenny 5” Ambiente Black.