Chorizo z fasolą oraz pieczonymi ziemniakami

Chorizo z fasolą oraz pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 200g kiełbasy chorizo
  • 150 g fasoli czerwonej z puszki
  • 400 g ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chilli
  • 250 ml rosołu wołowego
  • 150 g pomidorów z puszki
  • 3 gałązki świeżej pietruszki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Odcedzamy fasolę.

Obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek.

Usuwamy nasiona z papryczki chilli oraz papryki czerwonej. Kroimy w kostkę.

Chorizo kroimy w plasterki.

Rozgrzewamy olej słonecznikowy na dużej, głębokiej patelni.

Na patelnię dodajemy papryczkę chilli, cebule, czosnek, chorizo i tymianek.

Smażymy całość, aż cebula stanie się miękka.

Wlewamy rosół wołowy, dodajemy pomidory z puszki oraz fasolę. Doprawiamy do smaku solą. Całość mieszamy.

Przykrywamy danie, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki.

Ziemniaki oraz paprykę czerwoną dodajemy na patelnię i wszystko gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut.

Szatkujemy świeżą pietruszkę, którą następnie przyprawiamy danie.

Na koniec całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Wskazówka:

Do szatkowania świeżej pietruszki polecamy nóź kuchenny 5” Ambiente Black.

Noże kuchenne Ambiente Black


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności