Składniki:
- 200g kiełbasy chorizo
- 150 g fasoli czerwonej z puszki
- 400 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 papryczka chilli
- 250 ml rosołu wołowego
- 150 g pomidorów z puszki
- 3 gałązki świeżej pietruszki
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Jak przygotować chorizo z fasolą oraz pieczonymi ziemniakami?
Odcedź czerwoną fasolę.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Paprykę oraz papryczki chilli umyj pod bieżącą wodą. Następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Chorizo pokrój w plasterki.
Na dużej głębokiej patelni np. MONOLIT o średnicy 28 cm rozgrzej olej słonecznikowy i podsmaż papryczkę chilli, cebulę, czosnek, chorizo oraz tymianek.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
Smaż całość do czasu, aż cebula zmięknie.
Następnie wlej na patelnię rosół wołowy, dodaj pomidory z puszki i fasolę. Dopraw całość do smaku solą i dobrze wymieszaj – do mieszania doskonale sprawdzą się akcesoria NATUR.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Przykryj danie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na ćwiartki, a następnie dodaj je wraz z czerwoną papryką na patelnię. Gotuj wszystko przez kolejne 30 minut.
Poszatkuj świeżą natkę pietruszki za pomocą tasaka NATUR.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Pod koniec gotowania dopraw danie pietruszką, solą i pieprzem.
Chorizo z fasolą oraz pieczonymi ziemniakami podawaj na ciepło.