Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 250g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto, zagotowujemy wodę z masłem, cały czas mieszając.
Ściągamy garnek z pieca, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.
Garnek ponownie stawiamy na piecu i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając.
Odstawiamy garnek z ciastem do ostygnięcia.
Do lekko ciepłego ciasta dodajemy jajko, sól i proszek do pieczenia. Przy dodawaniu każdego składnika miksujemy ciasto.
Przygotowujemy formę do ciasta, najlepiej o wymiarach 35 x 24 cm. Smarujemy ją masłem i posypujemy mąką.
Połowę ciasta rozprowadzamy łyżką w formie.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy przez pół godziny, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Aby przygotować masę budyniową, zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem.
Resztę mleka mieszamy z cukrem wanilinowym, żółtkami, mąką pszenną i kartoflaną. Dodajemy tą mieszankę do garnka z gotującym się mlekiem i cukrem. Energicznie mieszamy całość.
Odstawiamy garnek do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Podczas miksowania masła dodajemy ostudzony budyń z garnka.
Masę budyniową rozprowadzamy na jednym spodzie ciasta i przykrywamy drugim.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na cztery godziny.
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Wskazówka:
Do przygotowania ciast polecamy rondelek z zestawu Prestige Plus.