0

Ciasto Karpatka

Składniki:
 

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 250g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto, zagotowujemy wodę z masłem, cały czas mieszając.

Ściągamy garnek z pieca, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.

Garnek ponownie stawiamy na piecu i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając.

Odstawiamy garnek z ciastem do ostygnięcia.

Do lekko ciepłego ciasta dodajemy jajko, sól i proszek do pieczenia. Przy dodawaniu każdego składnika miksujemy ciasto.

Przygotowujemy formę do ciasta, najlepiej o wymiarach 35 x 24 cm. Smarujemy ją masłem i posypujemy mąką.

Połowę ciasta rozprowadzamy łyżką w formie.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy przez pół godziny, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.

Aby przygotować masę budyniową, zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem.

Resztę mleka mieszamy z cukrem wanilinowym, żółtkami, mąką pszenną i kartoflaną. Dodajemy tą mieszankę do garnka z gotującym się mlekiem i cukrem. Energicznie mieszamy całość.

Odstawiamy garnek do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Podczas miksowania masła dodajemy ostudzony budyń z garnka.

Masę budyniową rozprowadzamy na jednym spodzie ciasta i przykrywamy drugim.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na cztery godziny.

Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Wskazówka:

Do przygotowania ciast polecamy rondelek z zestawu Prestige Plus.

Zestaw garnków Prestige Plus

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności