0

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • pół szklanki oleju
  • 5 łodyg rabarbaru

Ciasto z rabarbarem – Zestaw form silikonowych do pieczenia 6 el.

Na zdjęciu: Zestaw form silikonowych do pieczenia 6 el.
 

Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

Zanim zaczniesz robić ciasto, wyjmij jajka z lodówki. Najlepiej zrobić to godzinę przed tak, aby jajka nabrały temperatury pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Rabarbar umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i obierz. Pokrój łodygi na małe kawałki o długości 1 cm.

Ciasto z rabarbarem – Zestaw noży w bloku Prestige

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku Prestige
 

W miejsce umieść przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.

Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek.

Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę przez 3 minuty. Następnie stopniowo dodawaj do nich cukier. Po każdej łyżce cukru miksuj przez ok. minutę.

Ciasto z rabarbarem – Ambiente zestaw pojemników ze stalową pokrywką 5 el.

Na zdjęciu: Ambiente zestaw pojemników ze stalową pokrywką 5 el.
 

Stale miksując, kolejno dodaj żółtka, a na końcu olej.

Zmniejsz nieco moc miksera i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj aż do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników.

Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej na nią gęste ciasto (jeśli korzystasz z silikonowej formy, nie musisz używać papieru).

Ciasto z rabarbarem – Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
 

Na wierzchu ciasta ułóż rabarbar.

Ciasto z rabarbarem – Łopatka do tortu VALOR

Na zdjęciu: Łopatka do tortu VALOR

Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności