Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- pół szklanki oleju
- 5 łodyg rabarbaru
Na zdjęciu: Zestaw form silikonowych do pieczenia 6 el.
Jak zrobić ciasto z rabarbarem?
Zanim zaczniesz robić ciasto, wyjmij jajka z lodówki. Najlepiej zrobić to godzinę przed tak, aby jajka nabrały temperatury pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Rabarbar umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i obierz. Pokrój łodygi na małe kawałki o długości 1 cm.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku Prestige
W miejsce umieść przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek.
Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę przez 3 minuty. Następnie stopniowo dodawaj do nich cukier. Po każdej łyżce cukru miksuj przez ok. minutę.
Na zdjęciu: Ambiente zestaw pojemników ze stalową pokrywką 5 el.
Stale miksując, kolejno dodaj żółtka, a na końcu olej.
Zmniejsz nieco moc miksera i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj aż do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników.
Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej na nią gęste ciasto (jeśli korzystasz z silikonowej formy, nie musisz używać papieru).
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
Na wierzchu ciasta ułóż rabarbar.
Na zdjęciu: Łopatka do tortu FLAMES
Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.