0

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • pół szklanki oleju
  • 5 łodyg rabarbaru

Przygotowanie:

Jajka wyciągamy na godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.

Rabarbar płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, obieramy i kroimy na małe kawałki, około 1 cm.

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

Oddzielamy żółtka od białka.

Białko miksujemy przez 3 minuty na sztywno.

Następnie, dodajemy cukier po jednej łyżce.

Po każdej łyżce miksujemy całość minutę. 

Kolejno dodajemy żółtka.

Na samym końcu, wciąż miksując, dodajemy olej.

Zmniejszamy moc miksera i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 

Miksujemy, aż do połączenia się składników.

Formę do pieczenia (18 cm x 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy gęste ciasto.

Na wierzchu ciasta układamy rabarbar.

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C i pieczemy przez 45 minut.

Wskazówka:

Do wygodnego przełożenia ciasta z miski do formy polecamy szpatułkę silikonową Natur.

Szpatułka silikonowa Natur

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności