Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru
- 6 łyżek cukru (do karmelizacji)
- 2 laski wanilii
Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS
Przygotowanie:
Do rondelka wlej śmietanę, dodaj cukier i ziarna z laski wanilii. Podgrzewaj zawartość na małym ogniu, cały czas mieszając aż do momentu, gdy cukier się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy składniki będą gotowe, odstaw garnek z ognia i ostudź.
Na zdjęciu: Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Żółtka oddzielone od białek ubijaj mikserem przez ok. 30 sekund (możesz też lekko ubić je za pomocą trzepaczki). Stopniowo dodawaj do nich śmietanę, cały czas miksując na niskich obrotach. Konsystencja masy powinna być gładka i płynna.
Piekarnik rozgrzej do 100 stopni.
Na zdjęciu: Gerlach Natur Łyżka
Gotową masę wlej do małych naczyń żaroodpornych i wstaw do piekarnika na godzinę. Gdy krem się zetnie, ostudź go i włóż na noc do lodówki.
Na zdjęciu: Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.
Przed podaniem deseru posyp go cukrem i opal jego wierzchnią warstwę przy pomocy palnika. Powierzchnia Crème Brûlée powinna być delikatnie zarumieniona i chrupiąca.