0

Crème brûlée

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 łyżek cukru (do karmelizacji)
  • 2 laski wanilii

Crème brûlée – Zestaw garnków PRESTIGE PLUS

Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS
 

Przygotowanie:

Do rondelka wlej śmietanę, dodaj cukier i ziarna z laski wanilii. Podgrzewaj zawartość na małym ogniu, cały czas mieszając aż do momentu, gdy cukier się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy składniki będą gotowe, odstaw garnek z ognia i ostudź.

Crème brûlée – Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L

Na zdjęciu: Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
 

Żółtka oddzielone od białek ubijaj mikserem przez ok. 30 sekund (możesz też lekko ubić je za pomocą trzepaczki). Stopniowo dodawaj do nich śmietanę, cały czas miksując na niskich obrotach. Konsystencja masy powinna być gładka i płynna.

Piekarnik rozgrzej do 100 stopni.

Crème brûlée – Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa

Na zdjęciu: Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa
 

Gotową masę wlej do małych naczyń żaroodpornych i wstaw do piekarnika na godzinę. Gdy krem się zetnie, ostudź go i włóż na noc do lodówki.

Crème brûlée – Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.

Na zdjęciu: Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.
 

Przed podaniem deseru posyp go cukrem i opal jego wierzchnią warstwę przy pomocy palnika. Powierzchnia Crème Brûlée powinna być delikatnie zarumieniona i chrupiąca.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności