Crème brûlée

Crème brûlée

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 łyżek cukru (do karmelizacji)
  • 2 laski wanilii

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier, ziarenka z laski wanilii i gotujemy całość na małym ogniu. Odstawiamy z ognia rondelek, gdy śmietanka będzie się gotować na brzegach naczynia.

Zawartość rondelka studzimy.

Mikserem ubijamy żółtka jajek przez około 30 sekund. Dolewamy ciepłą śmietankę z rondelka, łyżka po łyżce, jednocześnie cały czas miksując na małych obrotach. Pamiętajmy, że nie ubijamy masy na puszysty krem.

Piekarnik rozgrzewamy do 100 C.

Do małych naczyń żaroodpornych wlewamy masę przez sitko, ustawiamy je na blasze i wkładamy do piekarnika na godzinę.

Gdy krem się zetnie, wyciągamy foremki i schładzamy je w lodówce, najlepiej przez 12 godzin.

Przed podaniem posypujemy każdy deser cukrem, a następnie za pomocą specjalnego palnika opalamy wierzchnią warstwę – powinna być ona chrupiąca i delikatnie zarumieniona.

Wskazówka:

Do przygotowania crème brûlée polecamy rondelek Simple.

Rondelek Simple


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności