Składniki:
- 7 plastrów boczku
- 1 seler naciowy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie pomidory
- 400 g białej fasoli z puszki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka poszatkowanego, świeżego tymianku
- 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- 1 bagietka
- Ole rzepakowy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obieramy cebulę, czosnek i marchewkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy drobno, marchewkę kroimy w kostkę.
Pomidory myjemy pod bieżącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w duże kostki.
Seler naciowy kroimy w drobne paseczki.
Kroimy plastry boczku w krótkie paski.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy bekon i zmniejszamy płomień. Smażymy, aż boczek się zarumieni.
Usmażony boczek przekładamy na talerz i odsączamy tłuszcz za pomocą papierowych ręczników.
Na patelnię, na której smażyliśmy boczek dodajemy cebulę, marchewkę i seler. Jeśli to konieczne dodajemy olej rzepakowy oraz odrobinę wody.
Smażymy warzywa, aż staną się miękkie.
Następnie na patelnię dodajemy bulion, pomidory, tymianek, pietruszkę, czosnek, fasolę, sól i pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia, dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
Danie przyozdabiamy pietruszką i podajemy z pokrojona bagietką.
Wskazówka:
Do przygotowania dania z boczkiem i białą fasola polecamy deskę do krojenia Natur.