Danie z boczkiem i białą fasolą

Danie z boczkiem i białą fasolą

Składniki:

  • 7 plastrów boczku
  • 1 seler naciowy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie pomidory
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka poszatkowanego, świeżego tymianku
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 bagietka
  • Ole rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy cebulę, czosnek i marchewkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy drobno, marchewkę kroimy w kostkę.

Pomidory myjemy pod bieżącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w duże kostki.

Seler naciowy kroimy w drobne paseczki.

Kroimy plastry boczku w krótkie paski.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy bekon i zmniejszamy płomień. Smażymy, aż boczek się zarumieni.

Usmażony boczek przekładamy na talerz i odsączamy tłuszcz za pomocą papierowych ręczników.

Na patelnię, na której smażyliśmy boczek dodajemy cebulę, marchewkę i seler. Jeśli to konieczne dodajemy olej rzepakowy oraz odrobinę wody.

Smażymy warzywa, aż staną się miękkie.

Następnie na patelnię dodajemy bulion, pomidory, tymianek, pietruszkę, czosnek, fasolę, sól i pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia, dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.

Danie przyozdabiamy pietruszką i podajemy z pokrojona bagietką.

Wskazówka:

Do przygotowania dania z boczkiem i białą fasola polecamy deskę do krojenia Natur.

Deska do krojenia Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności