Składniki:
- 7 plastrów boczku
- 1 seler naciowy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie pomidory
- 400 g białej fasoli z puszki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka poszatkowanego, świeżego tymianku
- 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- 1 bagietka
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak przygotować danie z boczkiem i białą fasolą?
Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Czosnek przeciśnij przez praskę (polecamy wyciskacz do czosnku Gerlach SOLID), cebulę drobno posiekaj, a marchewkę pokrój w kostkę. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę.
Seler naciowy oraz plastry boczku pokrój w paski. Na głębokiej patelni (np. Gerlach Granitex 24 cm z powłoką ceramiczną) rozgrzej olej. Dodaj bekon i zmniejsz nieco płomień. Smaż do momentu, aż się zarumieni. Gotowy boczek przełóż na talerz i odsącz z niego nadmiar tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
Cebulę, marchewkę i seler przełóż na patelnię, na której wcześniej smażył się boczek. Jeśli to konieczne, możesz jeszcze dodać odrobinę oleju rzepakowego oraz wody. Smaż warzywa tak długo, aż staną się miękkie. Na tę samą patelnię wlej bulion warzywny, dodaj pomidory, tymianek, pietruszkę, czosnek, fasolę oraz sól i pieprz do smaku. Całość doprowadź do wrzenia, dokładnie wymieszaj i zmniejsz płomień. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
Danie z boczkiem i białą fasolą możesz przyozdobić pietruszką. Najlepiej smakuje podawane ze świeżą bagietką.