Dorsz po azjatycku

Dorsz po azjatycku

Składniki:

  • 250 g brązowego ryżu
  • 250 ml bulionu rybnego
  • 2 łyżeczki potartego, świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4x150 g filetów z dorsza
  • 2 marchewki
  • 100 g kiełków fasoli Mung
  • Garść obranych orzeszków ziemnych
  • 150 g kapusty pak choi
  • 100 g grzybów shiitake
  • Szczypiorek
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy.

Na głęboką, dużą patelnię wlewamy bulion rybny, sos sojowy, dodajemy potarty imbir oraz obrany i posiekany czosnek. Mieszamy.

Doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszmy płomień, mieszamy ponownie, kładziemy filety z dorsza obok siebie na patelnię i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

Podczas gdy ryba się gotuje, rozgrzewamy olej na woku.

Obieramy i kroimy w plasterki marchewkę, kapustę szatkujemy, kiełki możemy przeciąć na pół, szczypiorek płuczemy i drobno kroimy.

Do woka wrzucamy marchewkę, kapustę, grzyby, kiełki i orzechy ziemne.

Smażymy wszystko na dużym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy trzy łyżki bulionu, mieszamy i odstawiamy wok na bok. Warzywa posypujemy szczypiorkiem.

Na talerze nakładamy porcję ryżu, następnie warzywa, a na samą górę filet z dorsza.

Całe danie polewamy bulionem rybnym.

Wskazówka:

Do przygotowania dorsza po azjatycku polecamy wok Gerlach.

Wok Gelach


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności