Składniki:
- 300 g makaronu fettuccine
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 cebulki dymki
- 400 g eskalopków cielęcych
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- Sproszkowana papryczka chilli
- Natka pietruszki do przyozdobienia
Przygotowanie:
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy go.
Myjemy warzywa. Kroimy paprykę w paseczki, marchewkę i seler obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy oliwę na dużej, głębokiej patelni. Dodajemy pokrojony seler, paprykę, marchewkę i cebulę dymkę. Całość mieszamy.
Mięso myjemy i kroimy na cienkie, krótkie paski.
Dodajemy pokrojone mięso do warzyw, mieszamy.
Na patelnię z warzywami i mięsem wlewamy sos pomarańczowy, dodajmy odrobinę papryczki chilli.
Gotujemy wszystko aż składniki staną się miękkie.
Następnie zawartość z patelni łączymy z makaronem.
Porcje przyozdabiamy natką pietruszki.
Wskazówka:
Aby wygodnie przygotowywać warzywa i mięso na patelni, polecamy głęboką patelnię Contrast Procat.