Składniki:
- 300 g makaronu fettuccine
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 cebulki dymki
- 400 g eskalopków cielęcych
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- Sproszkowana papryczka chilli
- Natka pietruszki do przyozdobienia
Jak przygotować fettuccine z warzywami i eskalopkami cielęcymi?
Rozpocznij od ugotowania makaronu fettuccine według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron odcedź.
Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Paprykę pokrój w paski, marchewkę i seler obierz i pokrój w plastry, a cebulę w kostkę. Do krojenia polecamy ostre noże LOFT.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Na dużej głębokiej patelni np. MONOLIT o średnicy 28 cm rozgrzej oliwę, podsmaż seler, paprykę, marchewkę, cebulę dymkę i wymieszaj.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
Umyj mięso i pokrój na cienkie krótkie paski, a następnie przełóż je do warzyw.
Na patelnię wlej sos pomarańczowy i dodaj odrobinę papryki chilli.
Gotuj do momentu, aż składniki zmiękną.
Następnie przełóż makaron na patelnię. Ponownie wymieszaj całą zawartość i przełóż na talerze.
Fettuccine z warzywami i eskalopkami cielęcymi udekoruj świeżą natką pietruszki.