Filety z indyka ze szparagami, pomidorkami cherry i boczkiem

Filety z indyka ze szparagami, pomidorkami cherry i boczkiem

Składniki:

  • 4 filety z indyka po 150 g
  • 4 plastry boczku
  • 200 g szparagów
  • 200 g pomidorków cherry
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 2 ½ łyżki octu balsamicznego
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidorki cherry, szparagi i liście bazylii płuczemy pod wodą i osuszamy.

Pomidorki przekrawamy na pół.

Odrywamy białe końcówki ze szparagów.

Indyka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Boczek kroimy w krótkie plasterki.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy filety z indyka oraz szparagi przez 5 minut, dodajemy boczek i smażmy wszystko przez kolejne 5 minut.

Ściągamy boczek, indyka i szparagi z patelni.

Na patelni kładziemy pomidorki i liście bazylii. Wlewamy trzy łyżki wody.

Gotujemy przez 5 minut, następnie dodajemy ocet balsamiczny, sól oraz pieprz, zwiększamy moc palnika, doprowadzamy wodę do wrzenia i mieszamy.

Gotowy filet podajemy ze szparagami, pomidorkami i boczkiem. Całość posypujemy kilkoma listkami bazylii.

Wskazówka:

Do przygotowania dania polecamy deskę do krojenia Natur.

Deska do krojenia Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności