Składniki:
- 4 filety z indyka po 150 g
- 4 plastry boczku
- 200 g szparagów
- 200 g pomidorków cherry
- 10 listków świeżej bazylii
- 2 ½ łyżki octu balsamicznego
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidorki cherry, szparagi i liście bazylii płuczemy pod wodą i osuszamy.
Pomidorki przekrawamy na pół.
Odrywamy białe końcówki ze szparagów.
Indyka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Boczek kroimy w krótkie plasterki.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy filety z indyka oraz szparagi przez 5 minut, dodajemy boczek i smażmy wszystko przez kolejne 5 minut.
Ściągamy boczek, indyka i szparagi z patelni.
Na patelni kładziemy pomidorki i liście bazylii. Wlewamy trzy łyżki wody.
Gotujemy przez 5 minut, następnie dodajemy ocet balsamiczny, sól oraz pieprz, zwiększamy moc palnika, doprowadzamy wodę do wrzenia i mieszamy.
Gotowy filet podajemy ze szparagami, pomidorkami i boczkiem. Całość posypujemy kilkoma listkami bazylii.
Wskazówka:
Do przygotowania dania polecamy deskę do krojenia Natur.