Składniki:
- 4 filety z indyka po 150 g
- 4 plastry boczku
- 200 g szparagów
- 200 g pomidorków cherry
- 10 listków świeżej bazylii
- 2 ½ łyżki octu balsamicznego
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 24 cm z powłoką ceramiczną
Sposób przygotowania:
Pomidorki cherry, szparagi oraz liście bazylii dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Pomidorki przekrój na pół, a ze szparagów odkrój białe końcówki.
Umyj mięso z indyka, osusz je, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
Boczek pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim filety z indyka oraz szparagi. Po ok. 5 minutach dodaj boczek i smaż przez kolejne 5 minut.
Na zdjęciu: Patelnia FIRST 28 cm z powłoką ceramiczną
Następnie zdejmij z patelni wszystkie składniki i połóż na niej pomidorki wraz z liśćmi bazylii. Wlej na patelnię 3 łyżki wody i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie dodaj ocet balsamiczny, sól oraz pieprz. Zwiększ moc palnika, doprowadź wodę do wrzenia, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24szt. połysk ONDA
Gotowy filet z indyka podawaj ze szparagami, pomidorkami, boczkiem.
Na koniec udekoruj danie listkami świeżej bazylii.