Składniki:
- Pół kilograma cebuli
- 600 ml bulionu – najlepiej wołowego
- 150 ml wytrawnego, białego wina
- Dwie łyzki masła
- Bagietka
- Ser Gouda
- Tymianek
- Sól I pieprz
Jak przygotować francuską zupę cebulową?
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na dużej głębokiej patelni np. MONOLIT o średnicy 28 cm rozpuść masło i podsmaż cebulę tak, aby się zarumieniła.
Podczas smażenia należy uważać, aby cebula się nie przypaliła. Zupa powinna mieć słodki smak pozbawiony goryczy (przypalona cebula jest gorzka).
Na zdjęciu: Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
W czasie smażenia cebuli warto doprawić ją do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
Zarumienioną cebulę podlej 150 ml białego wytrawnego wina. Zwiększ nieco ogień i gotuj do czasu, aż wino odparuje.
Następnie w dużym garnku (np. z linii MODEL) podgrzej bulion wołowy na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj do garnka całą zawartość patelni, odrobinę soli oraz pieprzu. Wymieszaj składniki i gotuj pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Pokrój bagietkę na kromki i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub na silikonowej formie SMART. Każdy kawałek posyp startym serem. Włóż bagietkę do piekarnika i zapiekaj do momentu, aż ser się roztopi.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
Wyjmij grzanki z piekarnika i ostudź.
Gotową francuską zupę cebulową przelej na talerze i dodaj do niej grzanki. Dodatkowo możesz ją przyozdobić gałązkami świeżego tymianku.