0

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

  • Pół kilograma cebuli
  • 600 ml bulionu – najlepiej wołowego
  • 150 ml wytrawnego, białego wina
  • Dwie łyzki masła
  • Bagietka
  • Ser Gouda
  • Tymianek
  • Sól I pieprz

Jak przygotować francuską zupę cebulową?

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. 

Na dużej głębokiej patelni np. MONOLIT o średnicy 28 cm rozpuść masło i podsmaż cebulę tak, aby się zarumieniła.

 

Wskazówka
Podczas smażenia należy uważać, aby cebula się nie przypaliła. Zupa powinna mieć słodki smak pozbawiony goryczy (przypalona cebula jest gorzka).

 

Francuska zupa cebulowa – Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
 

W czasie smażenia cebuli warto doprawić ją do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.

Zarumienioną cebulę podlej 150 ml białego wytrawnego wina. Zwiększ nieco ogień i gotuj do czasu, aż wino odparuje.

Następnie w dużym garnku (np. z linii MODEL) podgrzej bulion wołowy na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj do garnka całą zawartość patelni, odrobinę soli oraz pieprzu. Wymieszaj składniki i gotuj pod przykryciem przez kolejne 20 minut.

Francuska zupa cebulowa – Zestaw garnków 10 el. MODEL

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
 

W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Pokrój bagietkę na kromki i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub na silikonowej formie SMART. Każdy kawałek posyp startym serem. Włóż bagietkę do piekarnika i zapiekaj do momentu, aż ser się roztopi.

Francuska zupa cebulowa – Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
 

Wyjmij grzanki z piekarnika i ostudź.

Gotową francuską zupę cebulową przelej na talerze i dodaj do niej grzanki. Dodatkowo możesz ją przyozdobić gałązkami świeżego tymianku.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności