Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

  • Pół kilograma cebuli
  • 600 ml bulionu – najlepiej wołowego
  • 150 ml wytrawnego, białego wina
  • Dwie łyzki masła
  • Bagietka
  • Ser Gouda
  • Tymianek
  • Sól I pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Na dużej patelni (najlepiej głębokiej o średnicy 28 cm) rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę.

Cebulę smażymy cierpliwie na średnim ogniu przez około pół godziny. Cebula musi się ładnie zarumienić. Pamiętajmy, że cechą charakterystyczną tej zupy jest jej słodki smak. Uważajmy zatem, aby nie przypalić cebuli, gdyż zupa będzie miała gorzkawy posmak.

W trakcie smażenia dodajemy tymainek oraz sól i pieprz do smaku.

Gdy cebula jest już zarumieniona, na patelnię wlewamy wytrawne, białe wino, zwiększamy płomień i gotujemy wszystko tak długo, aż całe wino wyparuje.

Następnie w dużym garnku na małym ogniu podgrzewamy bulion przez ok. 10 minut. Gdy bulion jest już ciepły, dodajemy do garnka przesmażoną cebulę, sól, pieprz do smaku i mieszamy. Całość gotujemy w garnku pod przykryciem przez około 20 minut.

Gdy zupa gotuje się w garnku nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, kroimy bagietkę na kromki, posypujemy startym serem, wkładamy do piekarnika i pozostawiamy, aż ser się rozstopi. Następnie wyciągamy grzanki i studzimy.

Gotową zupę cebulową przelewamy na talerz i dodajemy grzanki. Zupę możemy przyozdobić gałązkami tymianku.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności