0

Hummus

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 szklanka jasnej pasty tahini
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • Chilli
  • Sól, pieprz

Jak zrobić hummus?

Suchą ciecierzycę przełóż do garnka, zalej wodą i mocz przez całą noc.

Po tym czasie odcedź nadmiar wody i opłucz (polecamy garnki MODEL, które są wyposażone w system odcedzania z dwoma rodzajami sitek w pokrywkach).

Hummus – Zestaw garnków 10 el. MODEL

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
 

Zalej ciecierzycę świeżą wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez godzinę od momentu zagotowania się wody.

Ponownie odcedź wodę i przepłucz ciecierzycę.

Przełóż ciecierzycę do naczynia, dodaj pastę tahini, sól, pieprz, chilli, czosnek i przesmażoną cebulkę, a następnie zblenduj wszystkie składniki tak, aby masa była gładka i miała aksamitną konsystencję.

Podczas blendowania możesz stopniowo dodawać zimnej wody.

Hummus – Serwis obiadowy HIRUNI 44 el. Porcelana Karolina

Na zdjęciu: Serwis obiadowy HIRUNI 44 el. Porcelana Karolina
 

Gotowy hummus przełóż do ozdobnego naczynia (np. z porcelany Karolina) i podawaj ze świeżym pieczywem lub pitą.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności