Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka jasnej pasty tahini
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula (opcjonalnie)
- Chilli
- Sól, pieprz
Jak zrobić hummus?
Suchą ciecierzycę przełóż do garnka, zalej wodą i mocz przez całą noc.
Po tym czasie odcedź nadmiar wody i opłucz (polecamy garnki MODEL, które są wyposażone w system odcedzania z dwoma rodzajami sitek w pokrywkach).
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
Zalej ciecierzycę świeżą wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez godzinę od momentu zagotowania się wody.
Ponownie odcedź wodę i przepłucz ciecierzycę.
Przełóż ciecierzycę do naczynia, dodaj pastę tahini, sól, pieprz, chilli, czosnek i przesmażoną cebulkę, a następnie zblenduj wszystkie składniki tak, aby masa była gładka i miała aksamitną konsystencję.
Podczas blendowania możesz stopniowo dodawać zimnej wody.
Na zdjęciu: Serwis obiadowy HIRUNI 44 el. Porcelana Karolina
Gotowy hummus przełóż do ozdobnego naczynia (np. z porcelany Karolina) i podawaj ze świeżym pieczywem lub pitą.