Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka jasnej pasty tahini
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula (opcjonalnie)
- Chilli
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę umieszczamy w garnku z zimną wodą i moczymy całą noc.
Następnie, odcedzamy i opłukujemy.
Zalewamy ciecierzycę świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy godzinę od momentu zagotowania się wody.
Ponownie odcedzamy i płuczemy.
Przekładamy ciecierzycę do naczynia, w którym zazwyczaj blendujemy.
Do ciecierzycy dodajemy pastę tahini, sól, pieprz, chilli, czosnek i przesmażoną cebulkę (dzięki cebulce nadamy oryginalnego, słodkiego smaku naszej paście).
Całość blendujemy około 3 minuty, aż do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.
Następnie, dodajemy stopniowo zimnej wody, cały czas blendując. Gdy uzyskamy kremową masę możemy zakończyć blendowanie.
Przekładamy hummus do ozdobnego naczynia i podajemy ze świeżym pieczywem lub pitą.
Wskazówka:
Aby po zblendowaniu wygodnie przełożyć hummus do naczynia polecamy szpatułkę silikonową Natur.