Hummus

Hummus

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 szklanka jasnej pasty tahini
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • Chilli
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę umieszczamy w garnku z zimną wodą i moczymy całą noc.

Następnie, odcedzamy i opłukujemy.

Zalewamy ciecierzycę świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy godzinę od momentu zagotowania się wody.

Ponownie odcedzamy i płuczemy.

Przekładamy ciecierzycę do naczynia, w którym zazwyczaj blendujemy.

Do ciecierzycy dodajemy pastę tahini, sól, pieprz, chilli, czosnek i przesmażoną cebulkę (dzięki cebulce nadamy oryginalnego, słodkiego smaku naszej paście).

Całość blendujemy około 3 minuty, aż do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.

Następnie, dodajemy stopniowo zimnej wody, cały czas blendując. Gdy uzyskamy kremową masę możemy zakończyć blendowanie.

Przekładamy hummus do ozdobnego naczynia i podajemy ze świeżym pieczywem lub pitą.

Wskazówka:

Aby po zblendowaniu wygodnie przełożyć hummus do naczynia polecamy szpatułkę silikonową Natur.

Szpatułka silikonowa Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności