Jak odkładać sztućce po posiłku?

Jak odkładać sztućce po posiłku?

Kolacje biznesowe oraz spotkania z przyjaciółmi w restauracji to codzienność. Chętnie odwiedzamy nowe miejsca, aby zasmakować czegoś oryginalnego lub wybieramy się do knajpek, które są naszymi ulubionymi od wielu lat. Zaskakujący jest jednak fakt że, pomimo, że spędzamy dużo czasu jedząć na mieście, posługiwanie się sztućcami ciągle wywołuje w nas obawę o popełnienie gafy w towarzystwie. Często zastanawiamy się jakiego noża i widelca użyć do zjedzenia konkretnych produktów lub jak prawidłowo odłożyć sztućce w restauracji, by poinformować kelnera, że już zakończyliśmy posiłek. Aby uniknąć stresujących sytuacji i w pełni delektować się spożywanym posiłkiem oraz czasem spędzonym w gronie znajomych, warto zapoznać się z podstawowymi i prostymi zasadami zachowania się przy stole.

Spójrz na nakrycie stołu

Sposób nakrycia stołu, położenie i ilość sztućców może nam delikatnie zasugerować, jakie dania zostaną za chwilę podane. Sztućce mogą być rozmieszczone po obu stronach talerza jak i powyżej niego. Jeśli zasiedliśmy przy stole, który jest zastawiony pokaźną w elementy zastawą należy wiedzieć, że w takiej sytuacji powinniśmy sięgnąć po te sztućce, które znajdują się po zewnętrznej stronie, najdalej od talerza. Natomiast łyżeczki i wiedelczyki leżące nad naszym talerzem, wykorzystamy dopiero podczas jedzenia deseru.

Zestaw sztućców 24 szt. DECO

Na zdjęciu zestaw sztućców połysk DECO

Ze sztućcami za pan brat

Nie trzeba zapewne nikomu przypominać, że widelec trzymamy w lewej ręce i służy nam do podawania potrawy do ust, natomiast nóż, który trzymany jest w prawej ręce, pomaga w krojeniu i nakładaniu jedzenia. Jednakże co do reszty zasad użytkowania sztućców często nie mamy już takiej wiedzy i pewności. Pamiętajmy, że nożem kroimy jedynie twarde pokarmy, na przykład mięso. Nie powinniśmy kroić warzyw, makaronów, ani ziemniaków. Jedząc zupę, absolutnie nie wolno nam siorbać, ani dmuchać na łyżkę. Jeśli podana zupa jest wyjątkowo gorąca, postarajmy się poczekać chwilę, a następnie powoli nabrać ją z brzegu talerza, gdzie zwykle jest nieco chłodniejsza.

Łyżeczki do herbaty 6 szt. połysk DECO

Na zdjęciu łyżeczki do herbaty 6 szt. połysk DECO

Jak ułożyć sztućce po posiłku?

Jeśli chcemy zrobić sobie krótką przerwę w jedzeniu, aby porozmawiać lub sięgnąć po napój, powinniśmy w odpowiedni sposób ułożyć sztućce, aby kelner wiedział, że to jeszcze nie koniec posiłku. Najlepiej odłożyć nóź po prawej stronie talerza, widelec po lewej, czubkami do siebie. Jeśli nie zamierzamy już więcej jeść i oczekujemy na sprzątnięcie talerza, wystarczy sztućce umieścić razem po prawej stronie, równolegle do siebie (na godzinie piątej).  Zawsze odkładajmy sztućce na talerz, kategorycznie nie mogą one z powrotem trafić na stół, czy też obrus.

Pamiętajmy, że we wszystkich zasadach etykiety najważniejsze jest to, żeby dostosować się do okoliczności i czuć się swobodnie.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności
Zyskaj rabat
5%
na pierwsze
zakupy!
odbierz rabat dowiedz się więcej