Jak przygotować domowe burgery?

Jak przygotować domowe burgery?

Składniki:

  • 250 g mielonej, chudej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki sera Cheddar
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 4 żytnie bułki
  • Sałata lodowa
  • Roszponka
  • 1 pomidor
  • Olej rzepakowy
  • Masło
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w krążki, czosnek przeciskamy przez praskę.

Sałatę lodową, roszponkę i pomidory płuczemy pod zimną wodą. Pomidory kroimy w plasterki, sałatę w paski.

W dużej misce mieszamy mielone mięso z cebulą, ziołami, solą, pieprzem i sosem Worcestershire.

Formujemy cztery kotleciki.

Aby przygotować sos, mieszamy ze sobą w miseczce musztardę, jogurt, sól, pieprz i sos Worcestershire.

Bułki przekrawamy na pół i wkładamy do tostera. Gdy są gotowe możemy posmarować je masłem.

Na patelnię grillową rozgrzewamy odrobinę oleju, kładziemy kotlety i smażymy, aż się ładnie zarumienią (około 5 minut).

Gdy są gotowe, przekładamy po jednym kotlecie na połówkę bułki, kładziemy plasterek pomidora i sera, krążki z cebuli, poszatkowaną sałatę, roszponkę i łyżeczkę sosu, wcześniej przygotowanego przez nas . Zamykamy naszego burgera drugą połówką bułki.

Wskazówka:

Do przygotowania burgerów polecamy patelnię grillową Natur.

Patelnia grillowa Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności