0

Jak przygotować domowe burgery?

Składniki:

  • 250 g mielonej, chudej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki sera Cheddar
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 4 żytnie bułki
  • Sałata lodowa
  • Roszponka
  • 1 pomidor
  • Olej rzepakowy
  • Masło
  • Sól i pieprz

Jak przygotować domowe burgery?

Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w krążki a czosnek przeciśnij przez praskę np. Gerlach SOLID.

Jak przygotować domowe burgery? – Wyciskacz do czosnku SOLID

Na zdjęciu: Wyciskacz do czosnku SOLID

Sałatę lodową, roszponkę i pomidory opłucz pod bieżącą wodą. Pomidory pokrój w plasterki, a sałatę w paski.

W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, zioła, sól, pieprz oraz sos Worcestershire.

Z gotowej masy uformuj 4 kotlety.

Przygotuj domowy sos! Wymieszaj w miseczce musztardę, jogurt, sól, pieprz i sos Worcestershire.

Bułki przekrój na pół – doskonale sprawdzi się przy tym nóż do pieczywa np. wchodzący w skład zestawu NATUR. Następnie podgrzej je w tosterze, a gdy będą już gotowe, posmaruj masłem.

Jak przygotować domowe burgery? – Zestaw noży w bloku NATUR

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku NATUR

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni grillowej (polecamy patelnię grillową MONOLIT), ułóż kotlety i smaż, aż się zarumienią – przez ok. 5 minut.

Jak przygotować domowe burgery? – Patelnia grillowa MONOLIT 28 cm

Na zdjęciu: Patelnia grillowa MONOLIT 28 cm
 

Na połówce bułki ułóż kolejno: kotlet, plaster pomidora, ser, krążki cebulowe, sałatę lodową, roszponkę, sos. Zamknij całość drugą połową bułki.

Domowe burgery gotowe! Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności