Składniki:
- 250 g mielonej, chudej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 plasterki sera Cheddar
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 4 żytnie bułki
- Sałata lodowa
- Roszponka
- 1 pomidor
- Olej rzepakowy
- Masło
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w krążki, czosnek przeciskamy przez praskę.
Sałatę lodową, roszponkę i pomidory płuczemy pod zimną wodą. Pomidory kroimy w plasterki, sałatę w paski.
W dużej misce mieszamy mielone mięso z cebulą, ziołami, solą, pieprzem i sosem Worcestershire.
Formujemy cztery kotleciki.
Aby przygotować sos, mieszamy ze sobą w miseczce musztardę, jogurt, sól, pieprz i sos Worcestershire.
Bułki przekrawamy na pół i wkładamy do tostera. Gdy są gotowe możemy posmarować je masłem.
Na patelnię grillową rozgrzewamy odrobinę oleju, kładziemy kotlety i smażymy, aż się ładnie zarumienią (około 5 minut).
Gdy są gotowe, przekładamy po jednym kotlecie na połówkę bułki, kładziemy plasterek pomidora i sera, krążki z cebuli, poszatkowaną sałatę, roszponkę i łyżeczkę sosu, wcześniej przygotowanego przez nas . Zamykamy naszego burgera drugą połówką bułki.
Wskazówka:
Do przygotowania burgerów polecamy patelnię grillową Natur.