Składniki:
- 2 awokado
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 limonka
- Mielone chilli
- Natka kolendry
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować meksykańską pastę guacamole?
Zrobienie klasycznego meksykańskiego guacamole jest bardzo proste.
Przekrój awokado wzdłuż na pół i wyjmij z niego pestkę, a następnie obierz ze skórki. Dojrzałe awokado jest miękkie w środku, a jego skórka powinna łatwo odchodzić. Do krojenia polecamy ostre noże w bloku LOFT.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Awokado możesz zblendować lub rozgnieść widelcem.
Wyciśnij sok z jednej limonki i od razu przelej go do awokado. Dzięki temu zachowa swój kolor i nie ściemnieje.
Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
Umyj pomidora, obierz go ze skórki, usuń pestki i pokrój w kostkę.
Poszatkuj świeżą kolendrę. Polecamy tasak z deską NATUR.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Do pasty dodaj teraz cebulę, pomidora, kolendrę, chilli, sól oraz pieprz.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Meksykańska pasta guacamole doskonale smakuje jako dodatek do kanapek lub dip do nachosów.