Składniki:
- 2 awokado
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 limonka
- Mielone chilli
- Natka kolendry
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowanie pasty guacamole jest bardzo proste. Jest wiele odmian w zależności od użytych składników. My proponujemy tę klasyczną.
Awokado myjemy, wycieramy suchą ściereczką, następnie obieramy ze skórki, przekrawamy i wyciągamy dużą pestkę.
Awokado możemy zblendować lub rozgnieść widelcem, gdyż jest bardzo miękkie.
Z limonki wyciskamy sok i wlewamy go od razu do pasty, aby nie ściemniała.
Obieramy cebulę i szatkujemy ją.
Myjemy pomidora, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy warzywo w bardzo drobną kosteczkę.
Szatkujemy kolendrę.
Do pasty dodajemy cebulę, pomidora, kolendrę, chilli oraz sól i pieprz.
Całość dokładnie mieszamy.
Pasta guacamole doskonale smakuje jako dodatek do nachosów.
Wskazówka:
Do poszatkowania warzyw na pastę guacamole wypróbuj nóż kuchenny 5’ Smart Color