0

Jak przygotować ryż do sushi?

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • 2-3 szklanki wody
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • ulubione dodatki


Przygotowanie ryżu do sushi krok po kroku

Ryż do sushi bardzo dokładnie opłucz w zimnej wodzie (możesz to zrobić nawet kilkukrotnie lub pozostawić na ok. 10 minut do momentu aż woda będzie przezroczysta), aby pozbyć się nadmiaru skrobi.

Dobrze wypłukany ryż umieść w szybkowarze, zalej go wodą i gotuj ok. 10 minut.

Jak przygotować ryż do sushi? – Szybkowar First z rączką 6,0 l

Na zdjęciu: Szybkowar First z rączką 6,0 l
 

Wskazówka
Gotując ryż do sushi, możesz zastosować proporcje 1:1, co oznacza, że na 1 szklankę ryżu przypada 1 szklanka wody.

 

Do miseczki wlej ocet ryżowy, sól oraz cukier, a następnie połącz ze sobą wszystkie składniki (do mieszania polecamy akcesoria z serii NATUR).

Jak przygotować ryż do sushi? – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Gdy ryż wystygnie, dodaj do niego marynatę i całość wymieszaj.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności