Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 2-3 szklanki wody
- 5 łyżek octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
- ulubione dodatki
Przygotowanie ryżu do sushi krok po kroku
Ryż do sushi bardzo dokładnie opłucz w zimnej wodzie (możesz to zrobić nawet kilkukrotnie lub pozostawić na ok. 10 minut do momentu aż woda będzie przezroczysta), aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
Dobrze wypłukany ryż umieść w szybkowarze, zalej go wodą i gotuj ok. 10 minut.
Na zdjęciu: Szybkowar First z rączką 6,0 l
Wskazówka
Gotując ryż do sushi, możesz zastosować proporcje 1:1, co oznacza, że na 1 szklankę ryżu przypada 1 szklanka wody.
Gotując ryż do sushi, możesz zastosować proporcje 1:1, co oznacza, że na 1 szklankę ryżu przypada 1 szklanka wody.
Do miseczki wlej ocet ryżowy, sól oraz cukier, a następnie połącz ze sobą wszystkie składniki (do mieszania polecamy akcesoria z serii NATUR).
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Gdy ryż wystygnie, dodaj do niego marynatę i całość wymieszaj.