0

Jak ugotować bataty?

Bataty to pyszne słodkie ziemniaki, które są doskonałym urozmaiceniem naszego codziennego menu.

Gotowanie batatów

Podobnie jak ziemniaki również bataty myjemy pod zimną wodą przed ugotowaniem. 

Następnie obieramy je ze skórki.

Słodkie ziemniaki możemy gotować w całości lub też pokroić je w kostkę.

Wrzucamy bataty do wrzącej wody i solimy ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody. 

Bataty powinny gotować się przez około 30 minut.  

Po wrzuceniu do wrzącej wody, zaczynamy odliczać czas od momentu ponownego zagotowania się wody. 

Najlepiej gotować bataty pod przykryciem, dzięki temu zmniejszymy ilość utraconych witamin. 

Jeśli chcemy sprawdzić, czy słodkie ziemniaki się już ugotowały, wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli są miękkie, możemy je odcedzić.

Bataty najlepiej smakują z delikatnie roztopionym masłem oraz chilli.

Możemy je również piec w piekarniku jak klasyczne frytki z ziemniaków lub przygotować pyszną kremową zapiekankę.

Wskazówka:

Do krojenia batatów polecamy nóż szefa kuchni Ambiente.

Noże kuchenne Ambiente

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności