Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g batatów
- 3 marchewki
- 300 ml śmietanki 30 %
- 1 ząbek czosnku
- 60 g sera Emmentaler
- Dwie łyżki masła
- 2 łyżeczki tymianku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Obieramy czosnek. Smarujemy naczynie czosnkiem, a następnie masłem.
Myjemy i obieramy ziemniaki, bataty oraz marchewkę. Kroimy je na cienkie plasterki.
W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków, batatów oraz marchewki. Całość kończymy warstwą ziemniaków.
Ser Emmmentaler trzemy na tarce o drobnych oczkach
W misce mieszamy śmietankę, z potartym serem i tymiankiem. Doprawiamy miksturę solą i pieprzem.
Polewamy zapiekankę sosem śmietanowym.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika po 40 minutach.
Wskazówka:
Do krojenia warzyw polecamy nóż szefa kuchni 8” Country.