Kremowa zapiekanka ziemniaczana - Jak zrobić?

Kremowa zapiekanka ziemniaczana - Jak zrobić?

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g batatów
  • 3 marchewki
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g sera Emmentaler
  • Dwie łyżki masła
  • 2 łyżeczki tymianku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Obieramy czosnek. Smarujemy naczynie czosnkiem, a następnie masłem.

Myjemy i obieramy ziemniaki, bataty oraz marchewkę. Kroimy je na cienkie plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków, batatów oraz marchewki. Całość kończymy warstwą ziemniaków.

Ser Emmmentaler trzemy na tarce o drobnych oczkach

W misce mieszamy śmietankę, z potartym serem i tymiankiem. Doprawiamy miksturę solą i pieprzem.

Polewamy zapiekankę sosem śmietanowym.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika po 40 minutach.

Wskazówka:

Do krojenia warzyw polecamy nóż szefa kuchni 8” Country.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności