Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g batatów
- 3 marchewki
- 300 ml śmietanki 30 %
- 1 ząbek czosnku
- 60 g sera Emmentaler
- Dwie łyżki masła
- 2 łyżeczki tymianku
- Sól i pieprz
Jak zrobić kremową zapiekankę ziemniaczaną?
Przygotuj naczynie żaroodporne lub głęboką patelnię SMART STEEL z odczepianą rączką.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka SMART STEEL 28 cm
Wysmaruj ścianki naczynia czosnkiem oraz masłem.
Ziemniaki, bataty oraz marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszaj śmietankę z serem i tymiankiem. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Do mieszania polecamy akcesoria NATUR.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Ułóż w naczyniu kolejno warstwy: ziemniaki, bataty, marchewka, ziemniaki. Następnie polej je sosem śmietanowym.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i zapiekaj danie przez 40 minut.
Kremowa zapiekanka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło.