0

Kremowa zapiekanka ziemniaczana - Jak zrobić?

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g batatów
  • 3 marchewki
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g sera Emmentaler
  • Dwie łyżki masła
  • 2 łyżeczki tymianku
  • Sól i pieprz


Jak zrobić kremową zapiekankę ziemniaczaną?

Przygotuj naczynie żaroodporne lub głęboką patelnię SMART STEEL z odczepianą rączką.

Kremowa zapiekanka ziemniaczana - Jak zrobić? – Patelnia głęboka SMART STEEL 28 cm

Na zdjęciu: Patelnia głęboka SMART STEEL 28 cm
 

Wysmaruj ścianki naczynia czosnkiem oraz masłem.

Ziemniaki, bataty oraz marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszaj śmietankę z serem i tymiankiem. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Do mieszania polecamy akcesoria NATUR.

Kremowa zapiekanka ziemniaczana - Jak zrobić? – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Ułóż w naczyniu kolejno warstwy: ziemniaki, bataty, marchewka, ziemniaki. Następnie polej je sosem śmietanowym.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i zapiekaj danie przez 40 minut.

Kremowa zapiekanka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności