0

Kremowa zupa z małżami i boczkiem

Składniki:

  • 400 g małży
  • 500 g ziemniaków
  • 3 średnie cebule
  • 2 łodygi selera
  • 4 plasterki boczku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Świeży koperek

Jak zrobić kremową zupę z małżami i boczkiem?

Dokładnie umyj małże pod bieżącą wodą. Następnie włóż je do garnka np. z linii MODEL, zalej szklanką wody, przykryj pokrywką i doprowadź wodę do wrzenia. Kilkukrotnie potrząśnij garnkiem i gotuj przez 5 minut do momentu, aż małże się otworzą.

Wskazówka
Małże, które pozostały zamknięte wyrzuć (prawdopodobnie są nieświeże).

 

Kremowa zupa z małżami i boczkiem – Zestaw garnków 10 el. MODEL

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
 

Odcedź wodę z małży do innego garnka. Wywar również zostanie wykorzystany do przygotowania zupy.

Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je na ćwiartki, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie przygotuj z nich purée.

Pokrój boczek w krótkie paski.

Cebulę obierz i posiekaj. Seler umyj i drobno pokrój. Koperek również posiekaj, wykorzystując np. tasak do ziół z deseczką NATUR.

Kremowa zupa z małżami i boczkiem – Tasak do ziół z deską NATUR

Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR

 

Na głębokiej patelni, na maśle delikatnie podsmaż boczek, cebulę oraz seler. Z góry posyp produkty odrobiną mąki. Wymieszaj wszystko i kontynuuj smażenie.

Gdy wszystkie składniki zmiękną, dolej do nich mleko, wywar z małży i pół szklanki wody. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.

Do zupy dodaj ugotowane ziemniaki, małże, śmietanę, a następnie tymianek, koperek oraz przyprawy: sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj (do mieszania polecamy akcesoria NATUR).

Kremowa zupa z małżami i boczkiem – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Kremowa zupa z małżami i boczkiem będzie doskonale prezentować się w głębokich miseczkach, udekorowana świeżym koperkiem.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności