Składniki:
- 400 g małży
- 500 g ziemniaków
- 3 średnie cebule
- 2 łodygi selera
- 4 plasterki boczku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka tymianku
- Świeży koperek
Jak zrobić kremową zupę z małżami i boczkiem?
Dokładnie umyj małże pod bieżącą wodą. Następnie włóż je do garnka np. z linii MODEL, zalej szklanką wody, przykryj pokrywką i doprowadź wodę do wrzenia. Kilkukrotnie potrząśnij garnkiem i gotuj przez 5 minut do momentu, aż małże się otworzą.
Małże, które pozostały zamknięte wyrzuć (prawdopodobnie są nieświeże).
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
Odcedź wodę z małży do innego garnka. Wywar również zostanie wykorzystany do przygotowania zupy.
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je na ćwiartki, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie przygotuj z nich purée.
Pokrój boczek w krótkie paski.
Cebulę obierz i posiekaj. Seler umyj i drobno pokrój. Koperek również posiekaj, wykorzystując np. tasak do ziół z deseczką NATUR.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Na głębokiej patelni, na maśle delikatnie podsmaż boczek, cebulę oraz seler. Z góry posyp produkty odrobiną mąki. Wymieszaj wszystko i kontynuuj smażenie.
Gdy wszystkie składniki zmiękną, dolej do nich mleko, wywar z małży i pół szklanki wody. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
Do zupy dodaj ugotowane ziemniaki, małże, śmietanę, a następnie tymianek, koperek oraz przyprawy: sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj (do mieszania polecamy akcesoria NATUR).
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Kremowa zupa z małżami i boczkiem będzie doskonale prezentować się w głębokich miseczkach, udekorowana świeżym koperkiem.