Składniki:
- 400 g małży
- 500 g ziemniaków
- 3 średnie cebule
- 2 łodygi selera
- 4 plasterki boczku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- 200 g śmietany 18 %
- 1 łyżeczka tymianku
- Świeży koperek
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy małże pod bieżącą wodą. Wkładamy je do garnka i wlewamy jedną szklankę wody. Przykrywamy garnek, doprowadzamy wodę do wrzenia i potrząsamy garnkiem kilka razy. Gotujemy wodę w garnku przez kolejne 5 minut, aż małże się otworzą. Wyrzucamy wszystkie nieotwarte małże (prawdopodobnie są one nieświeże).
Odcedzamy wodę z małży do garnka, gdyż wywar ten będzie nam jeszcze potrzebny do przygotowania zupy.
Obieramy ziemniaki i kroimy w ćwiartki.
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie przez 20 minut, a następnie robimy z nich puree.
Kroimy boczek w krótkie paseczki.
Cebulę obieramy i siekamy. Seler myjemy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy.
Smażymy delikatnie na maśle boczek, cebulę oraz seler. Posypujemy z góry mąką. Mieszamy i kontynuujemy smażenie, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
Wlewamy mleko, wywar z małży i pół szklanki wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.
Dodajemy ziemniaki i małże do zupy, wlewamy śmietanę, dodajemy tymianek i koperek. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Przelewamy zupę do głębokich miseczek i dekorujemy koperkiem.
Wskazówka:
Do przygotowania zupy polecamy średni garnek Superior.