Kremowa zupa z małżami i boczkiem

Kremowa zupa z małżami i boczkiem

Składniki:

  • 400 g małży
  • 500 g ziemniaków
  • 3 średnie cebule
  • 2 łodygi selera
  • 4 plasterki boczku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 200 g śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Świeży koperek

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy małże pod bieżącą wodą. Wkładamy je do garnka i wlewamy jedną szklankę wody. Przykrywamy garnek, doprowadzamy wodę do wrzenia i potrząsamy garnkiem kilka razy. Gotujemy wodę w garnku przez kolejne 5 minut, aż małże się otworzą. Wyrzucamy wszystkie nieotwarte małże (prawdopodobnie są one nieświeże).

Odcedzamy wodę z małży do garnka, gdyż wywar ten będzie nam jeszcze potrzebny do przygotowania zupy.

Obieramy ziemniaki i kroimy w ćwiartki.

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie przez 20 minut, a następnie robimy z nich puree.

Kroimy boczek w krótkie paseczki.

Cebulę obieramy i siekamy. Seler myjemy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy.

Smażymy delikatnie na maśle boczek, cebulę oraz seler. Posypujemy z góry mąką. Mieszamy i kontynuujemy smażenie, aż wszystkie składniki staną się miękkie.

Wlewamy mleko, wywar z małży i pół szklanki wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.

Dodajemy ziemniaki i małże do zupy, wlewamy śmietanę, dodajemy tymianek i koperek. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Przelewamy zupę do głębokich miseczek i dekorujemy koperkiem.

Wskazówka:

Do przygotowania zupy polecamy średni garnek Superior.

Zestaw garnków Superior


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności