Kurki marynowane z rozmarynem

Kurki marynowane z rozmarynem

Składniki na marynatę:

  • 4,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki octu winnego
  • 1,5 łyżki soli morskiej
  • 3 duże gałązki rozmarynu

Składniki na każdy słoiczek o pojemności 300ml :

  • Kurki (ilość wedle uznania)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1/2 małej, świeżej cebuli

Przygotowanie: 

Kurki oczyszczamy, płuczemy pod zimną wodą i dokładnie osuszamy.

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól (1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Wodę zagotowujemy. Wrzucamy grzyby i gotujemy przez 4 minuty.

Składniki marynaty dodajemy do garnka, zagotowujemy i mieszamy dokładnie.

Do słoiczków przekładamy wszystkie składniki i zalewamy marynatą.

Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania się.

Wskazówka:

Do przygotowania zalewy na marynatę polecamy garnki Simple.

Zestaw garnków Simple


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności