Składniki na marynatę:
- 4,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki octu winnego
- 1,5 łyżki soli morskiej
- 3 duże gałązki rozmarynu
Składniki na każdy słoiczek o pojemności 300ml :
- Kurki (ilość wedle uznania)
- 1 łyżeczka gorczycy
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 1/2 małej, świeżej cebuli
Na zdjęciu: Zestaw garnków 6 el. PRIME
Jak przygotować kurki marynowane z rozmarynem?
Kurki dokładnie oczyść, opłucz i osusz.
Do garnka wlej wodę, dodaj do niej sól (w zależności od ilości stosuj proporcje: 1 łyżeczka soli na 1 litr wody), a następnie zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj do niej kurki. Gotuj całość przez ok. 4 minuty.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 9 el. SIMPLE
Wszystkie składniki marynaty umieść w garnku, zagotuj je i dokładnie wymieszaj.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Do słoików przełóż kurki i zalej je marynatą.
Dobrze zakręcone słoiki pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania.