Składniki na marynatę:
- 4,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki octu winnego
- 1,5 łyżki soli morskiej
- 3 duże gałązki rozmarynu
Składniki na każdy słoiczek o pojemności 300ml :
- Kurki (ilość wedle uznania)
- 1 łyżeczka gorczycy
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 1/2 małej, świeżej cebuli
Przygotowanie:
Kurki oczyszczamy, płuczemy pod zimną wodą i dokładnie osuszamy.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól (1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Wodę zagotowujemy. Wrzucamy grzyby i gotujemy przez 4 minuty.
Składniki marynaty dodajemy do garnka, zagotowujemy i mieszamy dokładnie.
Do słoiczków przekładamy wszystkie składniki i zalewamy marynatą.
Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania się.
Wskazówka:
Do przygotowania zalewy na marynatę polecamy garnki Simple.