Kurki w sosie śmietanowym

Kurki w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 400g  śmietanki 30%
  • Łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • Pół ząbku czosnku
  • Pół szklanki kaszy kuskus
  • Koperek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę kuskus wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy.

Myjemy koperek pod bieżącą wodą i szatkujemy go.

Obieramy cebulę oraz czosnek. Kroimy w drobną kosteczkę.

Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni i smażymy cebulę i czosnek przez 5 minut na dużym ogniu.

Następnie zmniejszamy płomień dodajemy kurki i smażymy całość, aż wszystko będzie miękkie.

Wlewamy śmietankę na patelnię, dodajemy koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Sos śmietanowy z kurkami podajemy z kaszą kuskus.

Wskazówka:

Do przygotowania dania z kurkami polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.

Patelnia głęboka Contrast Procoat


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności