Składniki:
- 250 g kurek
- 400g śmietanki 30%
- Łyżka masła
- 1 duża cebula
- Pół ząbku czosnku
- Pół szklanki kaszy kuskus
- Koperek
- Sól i pieprz do smaku
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Jak przygotować kurki w sosie śmietanowym?
Kaszę kuskus wsyp do szklanki lub szklanej miski i zalej wrzątkiem. Odstaw ją na 10 minut, a później odcedź.
Na zdjęciu: Czajnik Ambiente 2,8L
Umyj koperek pod bieżącą wodą i posiekaj go.
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno poszatkuj.
Na zdjęciu: Zestaw noży z deską magnetyczną Ambiente Magnetic
Na głębokiej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę oraz czosnek, a następnie podsmażaj je przez kilka minut, aby się zeszkliły.
Zmniejsz ogień i dodaj kurki. Smaż je do momentu, aż zmiękną.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 24 cm z powłoką ceramiczną
Wlej na patelnię śmietanę, dodaj koperek i dopraw całość solą oraz pieprzem. Kurki w sosie śmietanowym gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Sos śmietanowy podawaj jako dodatek do kaszy kuskus.