Składniki:
- 250 g kurek
- 400g śmietanki 30%
- Łyżka masła
- 1 duża cebula
- Pół ząbku czosnku
- Pół szklanki kaszy kuskus
- Koperek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę kuskus wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy.
Myjemy koperek pod bieżącą wodą i szatkujemy go.
Obieramy cebulę oraz czosnek. Kroimy w drobną kosteczkę.
Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni i smażymy cebulę i czosnek przez 5 minut na dużym ogniu.
Następnie zmniejszamy płomień dodajemy kurki i smażymy całość, aż wszystko będzie miękkie.
Wlewamy śmietankę na patelnię, dodajemy koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Sos śmietanowy z kurkami podajemy z kaszą kuskus.
Wskazówka:
Do przygotowania dania z kurkami polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.