Składniki (dla 7 małych słoiczków):
- 2,5 kg cytryn
- 1 kg cukru
Jak zrobić marmoladę cytrynową?
Umyj cytryny pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
Obierz ze skórki 3 cytryny, a skórkę pokrój w krótkie, cienkie paski. Do krojenia polecamy ostre noże w bloku MODERN.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku MODERN
Wyciśnij sok ze wszystkich cytryn, a następnie przelej go do garnka np. z linii FINE. Dodaj pokrojone skórki z cytryny, wsyp cukier i dobrze wymieszaj.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 8 el. Fine
Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, nieustannie mieszając. Po ok. 4 minutach zdejmij garnek z ognia.
Marmolada cytrynowa jest gotowa, aby przelać ją do słoiczków. Na koniec szczelnie zamknij naczynia i odstaw na bok.