Marmolada cytrynowa

Marmolada cytrynowa

Składniki (dla 7 małych słoiczków):

  • 2,5 kg cytryn
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

Myjemy dokładnie cytryny pod bieżącą, ciepłą wodą, a następnie osuszamy je ręcznikiem.

Delikatnie obieramy ze skórki trzy cytryny.

Następnie kroimy obraną skórkę w krótkie, cienkie paseczki.

Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn.

Wlewamy sok oraz dodajmy skórki z cytryny do garnka, wsypujemy cukier i dobrze mieszamy.

Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia zawartość garnka, nieustannie mieszając.

Po 4 minutach od zagotowania, ściągamy garnek z ognia.

Przelewamy zawartość garnka do małych słoiczków i szczelnie zamykamy je pokrywkami.

Wskazówka:

Do przygotowania marmolady, polecamy średni garnek Simple 4,5l.

Garnek SImple 4,5l


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności