Składniki:
- 5 białek
- 250g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 375 g serka Macarpone
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2,5 łyżki cukru wanilinowego
- 200 g malin
- 100 g jagód
Przygotowanie:
W misce ubijamy 5 białek. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru i miksujemy przez minutę. Powtarzamy czynność.
Gdy masa będzie już sztywna dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz octu winnego i miksujemy przez 4 minuty.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdym z nich odrysowujemy okręgi o średnicy 8 cm.
Przekładamy masę na narysowane wcześniej okręgi.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni C, włączamy termoobieg i wkładamy dwie blachy do środka na 5 minut.
Po 5 minutach, obniżamy temperaturę do 100 stopni C i pieczemy bezy przez 90 minut.
Wykładamy bezy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem.
W misce miksujemy śmietankę, serek Macarpone oraz cukier wanilinowy. Masa powinna być błyszcząca, gładka i kremowa.
Na każdą bezę nakładamy krem przez szprycę. Posypujemy krem jagodami i malinami.
Wskazówka:
Do wygodnego wykładania masy polecamy szpatułkę silikonową Natur.