Chipsy jabłkowe to pyszna i zdrowa przekąska. Wiele osób decyduje się na ich zakup w sklepach, jednak tak naprawdę przygotowanie ich w domu jest bardzo proste. Jeśli za nimi przepadasz, przygotuj wysokiej jakości owoce i ostry nóż, a następnie zabierz się do pracy!
Co jest potrzebne na chipsy jabłkowe?
- 3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- Pasta z ziaren wanilii
Jak przygotować chipsy jabłkowe?
Rozgrzej piekarnik do 100°C. Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem. Umyj 3 duże jabłka i dokładnie osusz ściereczką. Pokrój je na bardzo cienkie plastry o grubości ok. 2 mm, a następnie wyłóż na blasze. Za pomocą silikonowego pędzla, posmaruj połowę każdego plastra pastą z ziaren wanilii, a drugą połowę posyp cynamonem.
Włóż blachę z plastrami jabłek do rozgrzanego piekarnika i włącz opcję termoobiegu. Susz przez około godzinę. Jeśli chipsy jabłkowe są suche i chrupiące możesz je wyjąć i ostudzić. Gdy ich temperatura nieco spadnie, nadają się do spożycia. To doskonała przekąska i zdrowsza od tradycyjnych, ziemniaczanych chipsów smażonych w głębokim oleju. Chipsy jabłkowe możesz przechowywać w szczelnych pojemnikach na żywność.
Kiedy warto zjeść chipsy jabłkowe?
Chipsy jabłkowe zawierają stosunkowo niewiele kalorii, są łatwiejsze w transporcie niż świeże jabłka i pomagają pozbyć się uczucia głodu. To sprawia, że są idealną przekąską na wyprawę w teren. Weź je ze sobą na spacer lub na siłownie. Sprawdzą się również jako przekąska do pracy lub do szkoły.
Jak sprawić, by chipsy na długo utrzymywały świeżość?
Aby chipsy jabłkowe przez dłuższy czas pozostały świeże, przechowuj je w czystym, suchym pojemniczku z odpowiednią cyrkulacją powietrza. Najlepiej zrobisz, jeśli włożysz je do lodówki. Proces suszenia w piekarniku nie usuwa z nich 100% wody, dlatego taka metoda jest zdecydowanie najbezpieczniejsza.
Dlaczego lepiej wybrać domowe chipsy jabłkowe, a nie kupne?
Tworząc samodzielnie chipsy jabłkowe, masz kontrolę nad całym procesem przygotowania ich. Wiesz, co zostało do nich dodane i z jakich jabłek zostały stworzone. To zaś ma wpływ nie tylko na ich smak, ale również na ich walory zdrowotne. Domowe chipsy nie zawierają konserwantów ani zbędnego cukru. Z tego powodu jeśli możesz sobie na to pozwolić, spróbuj przygotowywać je samodzielnie.