Jaki chlebak do kuchni wybrać: drewniany czy plastikowy? Ten przedmiot może naprawdę ułatwić codzienne życie. Sprawdź, dlaczego nie warto z niego zrezygnować i na co zwrócić uwagę przy wyborze tego idealnego.
Chlebak w nowoczesnej kuchni? Oczywiście!
Coraz więcej osób rezygnuje z posiadania chlebaka. Jeśli jednak regularnie kupujesz pieczywo, to może nie być najlepsze rozwiązanie. Dzięki temu sprawisz, że na dłużej zachowa świeżość. Ponadto chlebak utrzymuje wewnątrz optymalną wilgotność, która sprawia, że pieczywo nie zaczyna zbyt szybko pleśnieć.
Ponadto dzięki temu, że pieczywo zawsze będzie miało swoje miejsce, unikniesz bałaganu w kuchni. Chleb czy świeże bułki, zawsze odłożone na swoje miejsce, sprawią, że łatwiej będziesz mógł zachować harmonijny wygląd wnętrza. Ponadto w ten sposób zminimalizujesz ilość okruszków na blacie.
Plastikowy chlebak? Pozornie ekonomiczny…
Do niedawna w kuchniach królowały plastikowe chlebaki: ich cena, dostępność oraz łatwość w czyszczeniu sprawiły, że wiele osób decydowało się właśnie na nie. Jednak nie jest to tak dobre rozwiązanie, jak mogłoby się wydawać. Po pierwsze, nie każdy plastik jest bezpieczny do użytku w kontakcie z żywnością, dlatego należy zachować szczególną czujność przy wyborze tańszych modeli. Ponadto taki materiał dość szybko zaczyna wyglądać źle: odbarwia się lub rysuje, przez to po kilku latach użytkowania może być już do wymiany.
Plastikowy chlebak nie jest też materiałem, który przepuszcza powietrze. Przez to wewnątrz niego może szybciej rozwinąć się pleśń. Z drugiej strony otwory wentylacyjne mogą doprowadzić do szybszego wysychania pieczywa.
Na dodatek taki chlebak nie jest szczególnie ekologiczny. Chodzi nie tylko o szybkie zużywanie się materiału. Plastik wykorzystywany w produkcji najczęściej nie jest biodegradowalny. Jeśli więc musisz wymienić chlebak na nowy i posiadasz właśnie taki, koniecznie wyrzuć go do pojemnika z tworzywami sztucznymi.
Postaw na wysokiej jakości drewno
Drewniany chlebak ma znaczną przewagę nad plastikiem pod warunkiem, że wybierzesz taki z naturalnego, litego drewna, a nie np. ze sklejki meblowej. Z tego powodu ważny jest wybór wysokiej jakości produktu. Taki chlebak będzie doskonale się sprawdzał. Jeśli postawisz na twarde drewno, wytrzyma lata w nienaruszonym stanie. Ponadto ten naturalny materiał przepuszcza powietrze, zapewniając produktom spożywczym optymalne warunki przechowywania, dzięki czemu maksymalnie przedłużysz świeżość pieczywa.
Szlachetny materiał wymaga jednak ręcznego czyszczenia. Ważne jest też to, aby drewno nie miało długotrwałego kontaktu z wodą, np. aby chlebak nie stał na zalanym blacie. Dzięki temu przedłużysz jego żywotność.
Taki chlebak to też ekologiczne rozwiązanie, ponieważ drewno w razie wyrzucenia szybciej ulega rozkładowi, a w wielu przypadkach nawet uszkodzony produkt można poddać domowemu procesowi upcyclingu, zmieniając jego zastosowanie, naprawiając go bądź dodając do niego własne elementy. Warto też zwrócić uwagę, że drewno jest naturalnym materiałem odnawialnym, co też jest nie bez znaczenia dla planety.
Wybierz chlebak NATUR dla siebie
W ofercie GERLACH znajdziesz wygodne chlebaki NATUR wykonane z naturalnego drewna. Są na tyle duże, że pomieszczą na raz nie tylko bochenek, ale również bułki czy słodkie rogaliki bądź drożdżówki. Ich pokrywka jest dwustronna i może pełnić także funkcję deski do krojenia. Do ich stworzenia wykorzystano twarde drewno dębowe, które wykazuje właściwości antybakteryjne.
Aktualnie możesz wybrać jeden z dwóch modeli. Zewnętrzna część chlebaka drewnianego została zaimpregnowana naturalnym olejem, co przedłuża jego trwałość i pozwala cieszyć się wyglądem dębowego drewna. Z kolei chlebak czarny NATUR został pokryty (wyłącznie od zewnątrz) lakierem, co nadaje mu wyjątkowo nowoczesnego i eleganckiego wyglądu.
Chlebaki NATUR znajdziesz wyłącznie na naszych oficjalnych sklepach internetowych.