Chłodnik z kwaśnego mleka to odświeżające danie, które koniecznie musisz spróbować przygotować w ciepły dzień. Dodatek ogórka i świeżej zieleniny, takiej jak szczypiorek czy koperek sprawiają, że po prostu smakuje jak słoneczny lipiec. Ponadto to naprawdę łatwa w przygotowaniu zupa. Możesz ją podać w piękniej porcelanie.
Co jest potrzebne na chłodnik z kwaśnego mleka?
- 1,2 l zsiadłego mleka
- 3-4 młode buraczki
- 750 ml wody
- 250 ml śmietany 12%
- 4 jajka średniej wielkości
- 1 średni świeży ogórek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- kwasek cytrynowy wg. uznania
- sól i pieprz wg. uznania
Jak przygotować chłodnik z kwaśnego mleka?
Młode buraczki obierz i pokrój na drobne kawałki razem z łodygami. Następnie ugotuj je w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Gdy zmiękną, wystudź je. Przyda Ci się do tego wygodny garnek z systemem odcedzania.
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i pokrój w kostkę, gdy wystygnie. Zieleninę, czyli koperek i natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałki. Rzodkiewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ogórka pokrój w kostkę.
Dobrze schłodzone zsiadłe mleko lekko ubij mikserem razem ze śmietaną. Dodaj do nich buraczki i pozostałe warzywa, a także pokrojone w kostkę jajko. Chłodnik przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj go z ulubionym pieczywem lub z dodatkiem świeżo ugotowanej kaszy gryczanej.
Czym jest zsiadłe mleko?
Powstaje ono wyłącznie ze świeżego mleka, które nie zostało poddane pasteryzacji i sterylizacji. Tworzy się za sprawą fermentacji mlekowej. W jej wyniku płyn rozwarstwia się na serwatkę oraz gęstą masę (skrzep kwasowy). Zsiadłe mleko uzyskuje się po mechanicznym wymieszaniu tych dwóch części. Co ciekawe, z mleka pasteryzowanego również można uzyskać zsiadłe mleko, o ile doda się do niego śmietanę, dzięki której pojawią się w nim odpowiednie bakterie.
Kiedy warto przygotować chłodnik?
Chłodnik to zupa podawana na zimno, która zazwyczaj jest dość prosta w przygotowaniu. Dlatego doskonale sprawdza się do spożywania w gorące dni. Przygotuj ją wiosną lub latem, kiedy masz ochotę na smaczne, pożywne i zdrowe, lecz lekkie danie.
W tym podać chłodnik z kwaśnego mleka?
Chłodnik podawaj w eleganckiej zastawie stołowej. Możesz wykorzystać do tego wysokiej jakości porcelanę w wielu kształtach. Użyj głębokiego talerza, salaterki lub bulionówki. Sprawdzić się może również duży kubek. Do eleganckiej zastawy warto dobrać również odpowiednie sztućce.