Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Jakie imprezowe przekąski warto przygotować przed rozpoczęciem przyjęcia? Sprawdź najlepsze pomysły i dowiedz się, w jaki sposób warto je dobrać! Jakie składniki dobrze nadają się na zimną płytę, a jakie nie?
Jakie cechy mają dobre imprezowe przekąski?
Imprezowe przekąski powinny mieć kilka cech. Po pierwsze, powinny być łatwe do zjedzenia bez użycia sztućców, na jeden lub dwa kęsy. Po angielsku takie propozycje nazywają się „finger food”. Dobrze sprawdzają się w tej formie wszelakie koreczki, czy szaszłyki. Ważne jest też to, aby były to rzeczy, które możesz przygotować wcześniej i np. przechować w lodówce. Ponadto dobrze jest zadbać o różnorodność wykorzystanych składników, zwłaszcza jeśli odwiedzają Cię osoby o różnorodnych wymogach żywieniowych. Postaraj się też je zróżnicować, podając rzeczy pikantne, łagodne, słone, słodkie, miękkie, chrupiące itd.
Takie przekąski powinny być też dość trwałe, nie powinny się zbyt szybko psuć w temperaturze pokojowej. Warto też stawiać na produkty, które można w prosty sposób wykonać w większej ilości.
Nie bez znaczenia jest też ładna prezentacja. Imprezowe przekąski warto ułożyć w ciekawy sposób, np. na desce, eleganckim półmisku czy talerzu. Ładnie ułożone, będą robić efekt „wow” i zachęcać, aby po nie sięgać.
Jakich składników unikać na zimnej płycie?
Istnieją pewne składniki, których warto unikać, gdy przygotowujesz imprezowe przekąski na zimną płytę. Wśród nich znajduje się na przykład majonez, surowe mięso, sery o miękkiej strukturze, czy składniki o mocnych zapachach: przekąski z dużą ilością czosnku, czy wędzone ryby oraz anchois. Warto unikać też produktów na bazie bitej śmietany.
Oczywiście jeśli wiesz, że goście w miarę szybko zjedzą podane przekąski, lub po prostu bardzo lubią dane składniki/przepisy z ich wykorzystaniem możesz je, tak czy siak, podać. Zwróć jednak uwagę na to, aby były dobrze schłodzone i aby nie stały na zewnątrz przez zbyt długi czas. Możesz np. położyć półmisek z takimi składnikami nad miską z lodem.
Deska serów jako imprezowa przekąska – jak ją zrobić?
Sery to jeden z najbardziej ulubionych rodzajów składników wielu osób. Ponadto, z wykorzystaniem ich można stworzyć w prosty sposób naprawdę efektowną przekąskę. Dlatego warto dać jej szansę! Przygotuj różne rodzaje serów, o różnym profilu smakowym. Zadbaj też o różnorodność wykorzystanego mleka. Możesz wykorzystać np.:
- sery miękkie: camembert, brie, ser pleśniowy z białą skórką,
- sery półtwarde: gouda, cheddar, edam,
- sery twarde: parmezan, grana padano, monchego,
- z niebieską pleśnią: gorgonzola, roquefort, lazur,
- kozie lub owcze: chèvre, pecorino, feta.
Pokrój je na mniejsze kawałki i układaj na eleganckiej desce wraz z dodatkami, takimi jak orzechy, winogrona, figi, daktyle, śliwki itd. Możesz też dodać dipy takie jak sos żurawinowy oraz pieczywo takie jak krakersy czy pokrojona bagietka. Wyjmij przygotowaną deskę z lodówki ok. 30-45 minut przed serwowaniem.
Jeśli deska ma być przekąską, zadbaj by na osobę przypadało 60-90 g sera, jeśli ma być to główna atrakcja – 100-150 g.
Faszerowane warzywa idealne jako przekąska!
Kolorowe, faszerowane warzywa będą naprawdę doskonałe jako przekąska na imprezę. Warto przygotować na przykład mini papryki, czy ogórki gruntowe wypełnione różnorodnymi pastami, np. z pastą serową, hummusem, fetą i ziołami, a także z pastą jajeczną czy serkiem śmietankowym. Możesz podawać je zarówno na zimno, jak i na ciepło, zależnie od wybranego przepisu.
Sprawdź na przykład podać faszerowaną cykorię z serkiem kremowym, orzechami i ogórkami kiszonymi. Przepis na taką przekąskę znajdziesz na przykład TUTAJ.
Słodkie i szybkie wypieki z ciasta francuskiego
Doskonałym pomysłem na imprezowe przekąski są słodkie wypieki z ciasta francuskiego. Możesz zakupić je w sklepie i wypełnić na różnorodne sposoby, także na wytrawnie. Przygotowanie ich będzie naprawdę szybkie, bo np. wystarczy ciasto odpowiednio pociąć, posmarować dżemem i złożyć. Zobaczysz, że to będzie naprawdę smaczne.
Naszą propozycją na imprezę są portugalskie babeczki budyniowe. Proste w przygotowaniu, pachnące cynamonem i obłędnie smaczne, będą rozpływać się w ustach. Sprawdź nasz przepis TUTAJ.
Wypieki na bazie ciasta parzonego – dobre na przyjęcie
Tak jak i ciasto francuskie, tak i ciasto parzone doskonale sprawdza się na przyjęciach, ponieważ dość dobrze radzi sobie przez pewien czas w wyższej temperaturze i pozwala na stworzenie różnorodnych wypieków, np. możesz nadziewać przygotowane pyszności różnymi kremami, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Sprawdź na przykład jak przygotować ptysie pistacjowe. Krem na bazie budyniu z dodatkiem pistacji będzie naprawdę wyśmienity – nikt obok niego nie przejdzie obojętnie. Sprawdź nasz przepis TUTAJ.
Czekolada w różnych wersjach jako imprezowa przekąska
Podobnie jak możesz przygotować deskę serów, tak możesz przygotować też deskę pełną czekolady. Co prawda, warto zadbać o to, by była w chłodnym miejscu, jednak na pewno nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Warto zaopatrzyć się w różne czekolady, np. różową, z nadzieniami różnego rodzaju, białą, mleczną itd. Postaw na czekolady z różnych krajów, podpisując je i pozwalając gościom na degustacje.
Możesz przygotować również swoją własną czekoladę, co na pewno spotka się z uznaniem gości. Dobrym pomysłem będzie podanie viralowej dubajskiej czekolady, ozdobionej dodatkowo złotym proszkiem. Przepis na tego typu słodkości znajdziesz TUTAJ.
Imprezowe przekąski – lista inspiracji
Oczywiście przedstawione propozycje to nie wszystkie imprezowe przekąski, jakie możesz przygotować. Oto lista inspiracji, z której możesz skorzystać, gdy chcesz przygotować coś pysznego:
- koreczki imprezowe, np. z oliwkami, serem, kabanosem, łososiem, ogórkiem itd.,
- mini kanapeczki z różnorodnymi składnikami, np. pastą jajeczną, szczypiorkiem,
- roladki i wrapy z serkiem kanapkowym, pokrojone na niewielkie kawałeczki,
- ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką, serem i papryką,
- smażone kuleczki z sera żółtego i warzyw,
- pieczone warzywa z piekarnika, serwowane z dipami,
- owocowe szaszłyki i owoce w czekoladzie na patykach.
Jak podać imprezowe przekąski?
Do podania imprezowych przekąsek koniecznie wykorzystaj adekwatne do charakteru przyjęcia naczynia. Dobrze sprawdzi się porcelanowa zastawa, np. półmiski, na których podasz kanapeczki czy koreczki. Do serwowania serów idealna będzie deska z naturalnego drewna. Warto też stworzyć desery na zimno, np. w szklankach. Takie monoporcje na pewno spodobają się Twoim gościom! Eleganckie naczynia do serwowania znajdziesz w ofercie marki Gerlach.