Czy wiesz, jak przechowywać marchew, aby na dłużej pozostała świeża? Dowiedz się, w jaki sposób ją trzymać, czy należy wkładać ją do lodówki oraz jak poznać, czy zaczyna się psuć. Poznaj nasze kolejne pomysły na organizację kuchni!
Marchew – pełnia zdrowia i smaku
Marchewka nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest dość prosta w przechowywaniu, a przy tym naprawdę trwała. Jest bardzo wszechstronna i doskonale pasuje do wielu innych składników. Jej słodki smak podkreśla różnorodne potrawy. Jest bogata w beta-karoten, który pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wygląd skóry czy zdrowie wzroku. Jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. Dlatego też naprawdę warto mieć ją w swoich kuchennych zapasach. Jednakże, aby na dłużej zachowała swoją świeżość, warto przemyśleć miejsce, w którym będzie przechowywana.
Jak przechowywać marchew?
Marchew należy przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu w spiżarce. Należy zadbać o odpowiednią wilgotność powietrza w jej otoczeniu oraz dostatecznie niską temperaturę. Ponadto warto zwrócić uwagę na stan marchewek i w pierwszej kolejności zużyć te egzemplarze, które mają uszkodzoną skórkę lub wyglądają na nieco mocniej pomarszczone od pozostałych.
Gdzie przechowywać marchew?
Jeśli przechowujesz marchewkę w lodówce, należy włożyć ją do dolnej szuflady, która jest idealnym miejscem na tego typu warzywa. Ogranicza ona parowanie wody, a ponadto oddziela produkty spożywcze, sprawiając, że nie przenikają one innymi zapachami. Obrane marchewki warto przechowywać w pojemnikach kuchennych. Najlepiej wybrać takie, które są wykonane z bezpiecznych dla ludzkiego zdrowia substancji, np. bezołowiowego szkła.
Czy można przechowywać marchew w garażu?
Garaż jest jednym z miejsc, które nie raz i nie dwa pełni w domach funkcję spiżarki. Często jest to miejsce chłodniejsze od domu i dlatego przechowywanie w nim niektórych produktów może być dobrym pomysłem. Nie dotyczy to jednak raczej marchewek. Należy przechowywać je w oddychającym worku, lub w innym pojemniku, który gwarantuje przepływ powietrza. Garaże są zaś często zanieczyszczone i dopuszczenie do sytuacji, w której różnego rodzaju opary będą opadać na żywność nie jest najlepszym rozwiązaniem. Garaż jest za to dobrym miejscem do przechowywania takich produktów, jak np. różnego rodzaju przetwory w słoikach.
W czym przechowywać marchew?
Marchewkę możesz przechowywać po owinięciu ją w papier lub w bawełnianych woreczkach. Dobrze mogą się sprawdzić również różnego rodzaju pojemniki na żywność, wykonane z „oddychających” materiałów. Zadbaj o to, aby jej otoczenie było z jednej strony na tyle suche, aby nie doprowadziło do zbyt szybkiego gnicia produktów, a z drugiej na tyle wilgotne, aby marchewka nie wysuszała się nadmiernie.
Jak długo można przechowywać marchew?
Jeśli przechowujesz marchewkę w odpowiednich warunkach, będzie ona dobra do spożycia przez ok. 2-4 tygodnie. Pamiętaj jednak, że ten czas może ulec skróceniu się lub wydłużeniu, zależnie od pierwotnego stanu marchewki i środowiska, jakie im stworzysz. Zwracaj więc uwagę na to, jak wyglądają i gdy zauważysz, że produkty zaczynają wyglądać coraz gorzej, koniecznie jak najszybciej je zużyj. Aby ich nie wyrzucać, możesz np. zamarynować marchew. To przedłuży jej trwałość.
Czy można mrozić marchew?
Marchewka to warzywo, które co do zasady jest dostępne w sklepach przez cały rok. Dlatego też raczej nie ma potrzeby, aby ją mrozić. Jeśli jednak chcesz to zrobić, możesz ją obrać, poddać blanszowaniu, a następnie schować do lodówki. Dobrym pomysłem może być pokrojenie jej w mniejsze kawałki, np. w kostkę czy w paski. Dzięki temu po wyjęciu od razu wrzucisz ją na patelnie lub do garnka, aby przygotować pyszne dania. To znacznie przyśpieszy proces gotowania!
Jak poznać, że marchewka się zepsuła?
Zdrowa marchewka jest jędrna, o jednolitym, lecz wyraźnym kolorze. Gdy zaczyna się psuć staje się miękka i wiotka. Pokrywa ją śliska warstwa, a na jej powierzchni zaczynają pojawiać się widoczne plamy. Jeśli zauważysz na jej powierzchni pleśń, wyraźne przebarwienia lub poczujesz nieprzyjemny zapach, to oznacza, że nie nadaje się ona do spożywania. Wówczas warto włożyć ją do kompostownika.
Przechowywanie w kuchni może być proste!
Odpowiednie sposoby na przechowywanie w kuchni są naprawdę ważne. Pomagają na zachowanie w pomieszczeniu odpowiedniego poziomu higieny i porządku, a przy tym ułatwiają codzienną pracę. Dlatego warto zaopatrzyć się w akcesoria do organizacji kuchni i przemyśleć dokładnie, co i gdzie będzie przechowywane. Gdy odnajdziesz swój własny system, to może okazać się bardzo prostym i wręcz przyjemnym zadaniem.
W ofercie marki Gerlach znajdziesz produkty, które Ci to ułatwią, takie jak np. wygodny wkład do szuflady na sztućce i nie tylko, organizer na noże i komplety noży kuchennych w blokach, a także różnorodne pojemniki na żywność. Stwórz kuchnie, która będzie bezpieczna i komfortowa w codziennym użytkowaniu. Codzienna praca w niej będzie dzięki temu przyjemna, a ta przestrzeń stanie się miejscem wspólnych spotkań z Twoimi bliskimi, nie tylko bezpośrednio przy samym stole.