Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jak przechowywać zakwas z buraków? Ten płyn może być zarówno świetnym napojem, jak i bazą do zup. Sprawdź, gdzie schować go w kuchni, jak długo może stać i czy można go mrozić.
Zakwas z buraków – skarb polskiej kuchni
Najprawdopodobniej zakwas z buraków jest jednym z najstarszych fermentowanych napojów kuchni słowiańskiej. Ma głęboki, lekko kwaskowaty smak i charakterystyczny kolor. Stanowi doskonałą bazę do zup, zwłaszcza do barszczu czerwonego, ale nie tylko. Można użyć go również do pieczywa na zakwasie, jako dodatek do sosów czy nawet w formie marynaty do mięs. Wiele osób uważa zakwas buraczany również za – po prostu – bardzo zdrowy napój do bezpośredniego spożywania.
Fermentacja, której jest poddany, sprawia, że jest naturalnym probiotykiem. Ponadto jest bogaty w witaminy z grupy B, w witaminę C, żelazo oraz antyoksydanty. Dzięki temu może wspierać odporność, poprawiać trawienie i wyrównywać ciśnienie krwi.
Najprawdopodobniej zaczął być stosowany jako naturalna metoda konserwacji buraków. Jego przygotowanie jest proste, a odpowiednio przechowywany, jest naprawdę trwały. Jednak jak i gdzie schować go w kuchni, aby zakwas zachował swoje właściwości na dłużej?
Jak przechowywać zakwas z buraków w kuchni?
Zakwas z buraków jest produktem poddanym procesowi fermentacji. Przechowywany w nieodpowiednich warunkach, szybko może zmieniać swoje właściwości. Dlatego też kluczowe jest, aby przechowywać go w miejscu chłodnym, z dala od źródeł światła i ciepła. Pamiętaj, że po zakończeniu okresu fermentacji warto oddzielić buraki od płynu, np. odcedzając je.
Czy można przechowywać zakwas z buraków w temperaturze pokojowej?
Tak, jednak należy na to uważać. Domowy zakwas w temperaturze pokojowej może być przechowywany maksymalnie przez kilka dni. Wysoka temperatura przyśpiesza jednak fermentacje, dlatego długie przechowywanie tego typu nie jest dobrym rozwiązaniem.
Zakwas kupny, który został szczelnie zamknięty, może być przechowywany nieco dłużej w temperaturze pokojowej, jednak zawsze należy sprawdzać oznaczenia producenta i stosować się do jego zaleceń. Niektóre produkty mogą np. zawierać konserwanty, które pozwolą na ich dłuższe przechowywanie w wyższej temperaturze, a inne lepiej od razu schować do lodówki.
Gdzie przechowywać zakwas z buraków?
Współcześnie najlepszym miejscem do przechowywania zakwasu z buraków jest po prostu lodówka. Niska, stabilna temperatura pozwala na przechowywanie go przez dłuższy czas. Jeśli jednak posiadasz również spiżarkę lub piwnicę, w której temperatura wynosi zazwyczaj ok. 4-10°C to również może być bardzo dobre miejsce do przechowywania takiego zakwasu.
W czym przechowywać zakwas z buraków?
Zakwas z buraków może być przechowywany w pojemnikach kuchennych lub słoikach wykonanych ze szkła. Nie wchodzi ono w reakcję z tym płynem, pozwalając na dłuższe przechowywanie go bez zmiany smaku. Ponadto szkło tego typu często można wyparzyć, dzięki czemu minimalizujesz ryzyko powstania pleśni w trakcie przechowywania.
Możesz wykorzystać również gliniane naczynie, które tradycyjnie było używane do przechowywania domowego zakwasu. Niektórzy używają też butelek z tworzywa. I o ile możesz zostawić w nich zakwas, który został tak kupiony, to nie jest to raczej zalecane w przypadku domowego produktu. Niższej jakości tworzywo może wchodzić w reakcję z kwasami, zmieniając smak, aromat i właściwości zakwasu.
Sprawdź nasze pojemniki na żywność!
Jak długo można przechowywać zakwas z buraków?
Odpowiednio przechowywany zakwas z buraków może być przechowywany przez dość długi czas. W lodówce wytrzyma przez ok. 4-6 tygodni, jeśli został odpowiednio zabezpieczony. W spiżarni lub piwnicy, w stabilnej temperaturze, można przechowywać go przez ok. 2-3 tygodnie. Pamiętaj jednak, aby zawsze sprawdzać szczelność naczynia oraz dbać o to, by także poza lodówką zakwas był przechowywany w chłodnych warunkach o możliwie jak najbardziej stabilnej temperaturze.
Czy można mrozić zakwas z buraków?
Można mrozić zakwas z buraków, dzieląc go na mniejsze porcje, z których następnie można np. przygotować barszcz. Jednak należy pamiętać, że może to negatywnie wpłynąć na jego smak i właściwości. Prawdopodobnie taki proces usunie z jego składu część bakterii, przez co będzie on słabszym probiotykiem. Ponadto smak takiego zakwasu może stać się mniej wyrazisty.
Ważne jest to, aby taki zakwas przechowywać w szczelnych pojemnikach i rozmrażać powoli, np. najpierw wstawiając go na kilka godzin do lodówki. Po zamrożeniu można przechowywać go do ok. 3 miesięcy.
Jak poznać, że zakwas z buraków się zepsuł?
Zepsuty zakwas z buraków może mieć nieprzyjemny, gnilny zapach. Może zmienić się też jego konsystencja – z płynnej może stać się śliska lub żelowa. Ponadto jego smak może być zbyt intensywny, mocno octowy. Unikaj też spożywania zakwasu z buraków, który został pokryty nalotem z pleśni.
Zorganizuj swoje przechowywanie w kuchni!
Pomysły na organizacje kuchni to też mądre sposoby na przechowywanie w kuchni. Pamiętaj, aby odpowiednio dopasować warunki do swoich produktów: zarówno tych spożywczych, jak i narzędzi, garnków, patelni itd. Warto też zaopatrzyć się w akcesoria do organizacji kuchni, które pomogą Ci w zachowaniu porządku. Organizery różnego rodzaju, pojemniki, wkłady na sztućce itd. pozwalają na zaoszczędzenie miejsca i zwiększenie przestrzeni przechowywania.