Czy wiesz, jak przygotować domowe burgery? To nie jest aż tak trudne! Domowe burgery to dobry pomysł na obiad, zwłaszcza jeśli odwiedzają Cię znajomi lub rodzina. Do stworzenia idealnych kotlecików użyj patelni grillowej.
Co jest potrzebne na domowe burgery?
- 250 g mielonej, chudej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 plasterki sera Cheddar
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 4 żytnie bułki
- Sałata lodowa
- Roszponka
- 1 pomidor
- Olej rzepakowy
- Masło
- Sól i pieprz
Jak przygotować domowe burgery?
Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w krążki a czosnek przeciśnij przez wyciskacz np. Gerlach SOLID. Sałatę lodową, roszponkę i pomidory opłucz pod bieżącą wodą. Pomidory pokrój w plasterki, a sałatę w paski.
W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, zioła, sól, pieprz oraz sos Worcestershire. Z gotowej masy uformuj 4 kotlety. Przygotuj domowy sos! Wymieszaj w miseczce musztardę, jogurt, sól, pieprz i sos Worcestershire. Bułki przekrój na pół – doskonale sprawdzi się przy tym nóż do pieczywa np. wchodzący w skład zestawu NATUR. Następnie podgrzej je w tosterze, a gdy będą już gotowe, posmaruj masłem.
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni grillowej (polecamy patelnię grillową MONOLIT), ułóż kotlety i smaż, aż się zarumienią – przez ok. 5 minut. Na połówce bułki ułóż kolejno: kotlet, plaster pomidora, ser, krążki cebulowe, sałatę lodową, roszponkę, sos. Zamknij całość drugą połową bułki. Domowe burgery gotowe! Smacznego!
Skąd wziął się hamburger?
Hamburger to rodzaj kanapki wymyślony w 1904 roku przez garncarza o imieniu Fletcher Davis. W trakcie wystaw garncarskich gotował, a ponadto miał swój własny bar. Pierwsza wersja hamburgera zawierała grzanki z sałatą, musztardą i majonezem z kotletem mielonym wewnątrz.
Kiedy burgery stały się popularne?
Popularność burgerów zaczęła rosnąć dopiero w latach 20. XX wieku. Wcześniej, z powodu niemieckobrzmiącej nazwy, nie przyjęły się najlepiej. Dopiero kiedy w jednej z franczyzowych restauracji pojawiła się im mniejsza wersja, tzw. „slider”, powoli zaczęły rozprzestrzeniać się po USA.
Czy burger jest zdrowy?
Domowe burgery mogą być odpowiednim uzupełnieniem diety, o ile komponujesz ją rozsądnie. Mogą zawierać duże ilości zdrowych warzyw, czy wysokiej jakości pieczywo. Z tego powodu niekoniecznie należy traktować go jak fast food, jednakże oczywiście nie jest to danie, które powinno być spożywane codziennie.