Czy wiesz, jak siać rzodkiewki? Sprawdź, jak przygotować uprawę tej rośliny w swoim ogródku lub w doniczce. Dowiedz się, ile trwa okres wegetacji oraz jaka gleba będzie dla nich idealna. Wybierz też odpowiednią odmianę dla siebie.
Rzodkiewka to prosty w uprawie smak wiosny
Rzodkiewka wielu osobom kojarzy się ze smakiem wiosny. Chrupiąca i lekko pikantna, choć zarazem dość delikatna, jest warzywem o bardzo krótkim okresie wegetacji, dzięki czemu można się cieszyć jej smakiem już po kilku tygodniach od posadzenia. Nie ma szczególnie dużych wymagań glebowych, dlatego uprawa jej jest niezwykle prosta, a bogactwo witamin i minerałów, połączone z jej walorami smakowymi sprawiają, że naprawdę warto przeznaczyć jej przynajmniej niewielką grządkę.
To warzywo ma m.in. działanie detoksykujące organizm, wspomaga trawienie, a także jest niskokaloryczne i sycące zarazem: w 100 g znajduje się zaledwie 16 kcal.
Pamiętaj, aby odpowiednio się przygotować, nim przejdziesz do jej uprawy. Sprawdź, czy posiadasz wszystkie potrzebne narzędzia ogrodowe, takie jak łopatka, grabie, czy widełki.
Jak długo rośnie rzodkiewka?
Okres wegetacji rzodkiewki to ok. 3-5 tygodni, zależnie od pogody i odmiany. Sprawia to, że jej uprawa nie zajmuje wiele czasu, a w ciągu sezonu można dokonać wielu zbiorów. To ułatwia jej hodowlę i sprawia, że przy odpowiednim rozplanowaniu, można cieszyć się jej smakiem przez całą ciepłą część roku.
Jak siać rzodkiewki krok po kroku?
Sianie rzodkiewki można podzielić na kilka etapów. Najpierw należy wybrać odpowiednie miejsce, przygotować glebę, a następnie rozpocząć wysiew. Na tym nie kończy się jednak opieka nad grządką – w ciągu wzrostu rzodkiewki ważne jest, aby jej doglądać. Regularne podlewanie i sprawdzanie, czy roślina nie jest zagłuszana przez chwasty to podstawa!
Jakie stanowisko wybrać dla rzodkiewki?
Rzodkiewki najlepiej rosną na stanowiskach słonecznych lub lekko zacienionych. Jeśli chcesz zebrać plon wyłącznie wiosną lub jesienią wybór miejsca mocno oświetlonego jest doskonałym pomysłem, jednak latem mocne słońce może zniszczyć uprawę, więc weź to pod uwagę. Warto też postawić na takie miejsce, które jest osłonione przed silnym wiatrem. Unikaj też siania rzodkiewki w miejscu, w którym poprzednio rosły warzywa kapustne, takie jak brokuły czy kalafior.
Jaka gleba jest idealna do wysiania rzodkiewki?
Idealna gleba do siana rzodkiewki jest lekka, próchnicza. Powinna być przepuszczalna, ale stosunkowo żyzna. Przed wysianiem warto ją dodatkowo nawozić. Rzodkiewka lubi glebę o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym, o odczynie pH 6,0–7,0. Sprawdź ziemię przed wysiewem i w razie potrzeby dostosuj ją do potrzeb rośliny.
Jak przygotować glebę do wysiewu rzodkiewki?
Glebę pod grządki, na których będzie siana rzodkiewka, należy odpowiednio przygotować. Po wybraniu miejsca należy przekopać ziemię, usuwając z niej chwasty. Powinna zostać spulchniona i wyrównana. Warto również dobrze dobrać nawóz. Rzodkiewka nie rośnie najlepiej na świeżym oborniku, ale warto ją siać w miejscu nawożonym kompostem lub dojrzałym obornikiem. Możesz posypać też glebę popiołem drzewnym, ponieważ jest bogaty w potas.
Jak siać rzodkiewki po przygotowaniu gleby?
Rzodkiewkę można wysiewać już od wczesnej wiosny. Nie straszne jej mrozy, więc bez obaw możesz zrobić to już w marcu. Najlepiej robić to w terminach marzec-kwiecień oraz sierpień-wrzesień.
Nasiona rzodkiewki można siać „rzutowo”, lub ręcznie w rzędach oddalonych od siebie o 20 cm, co ok. 2-3 cm, na głębokości ok. 1 cm. Zasyp je cienką warstwą gleby i delikatnie podlej. Użyj do tego konewki z sitkiem, aby nie wypłukać nasion.
Jak dbać o rzodkiewki po posadzeniu?
Pierwsze kiełki rzodkiewki będą widoczne po 4-7 dniach. Jeśli zauważysz, że rosną zbyt blisko siebie, usuwaj je, zostawiając 4-5 cm odstępu pomiędzy partiami. Podlewaj je regularnie, ale rozsądnie – woda nie może stać na grządce, Pamiętaj też, by regularnie plewić uprawę z chwastów.
Rzodkiewki należy zbierać, gdy osiągną średnicę ok. 2-3 cm. Jeśli będą zbyt duże, staną się włókniste i niesmaczne, dlatego lepiej do tego nie dopuszczać.
Czy rzodkiewki można siać w doniczce?
Jak najbardziej! Rzodkiewka może rosnąć w doniczce na balkonie, lub na parapecie w Twoim mieszkaniu. Najlepiej sprawdzi się do tego doniczka o podłużnym kształcie, o głębokości minimum 15 cm. Zapewnij jej przepuszczalne podłoże z drenażem. Podlewaj je regularnie, jednak zadbaj o to, by gleba nie była bardzo mokra.
Jaką odmianę rzodkiewki wybrać?
Istnieje wiele odmian rzodkiewki i to, jaką wybierzesz, zależy m.in. od Twoich potrzeb. Wśród ciekawych odmian można wymienić:
- Krakowianka – wczesna odmiana o intensywnie czerwonych, kulistych korzeniach;
- Saxa 2 – daje plony już po ok. 3 tygodniach, jest soczysta i lekko ostra;
- Carmen – czerwona odmiana o białym miąższu;
- French Breakfast – podłużne rzodkiewki w czerwono-białym kolorze, o łagodnym smaku;
- Zlata – nietypowa odmiana o żółtej skórce i lekko słodkim smaku;
- Jutrzenka – smaczna odmiana o walcowatym kształcie;
- Opolanka – wczesna odmiana o cylindrycznym kształcie;
- Sopel Lodu – odmiana późna, o ostrym smaku i wydłużonym kształcie, korzenie mają biały kolor.
Jak przechowywać rzodkiewkę po zebraniu?
Po zbiorach obetnij natkę rzodkiewek kilka milimetrów od nasady. Nie myj ich jednak po zbiorze – to rób dopiero przed spożyciem! Przechowuj je w lodówce, w dolnej szufladzie (do 7 dni) lub też w pojemniku z piaskiem w chłodnym miejscu, w którym temperatura wynosi ok. 2–4°C. Tak przechowywane wytrzymają nawet kilka tygodni. Więcej o ich przechowywaniu dowiedz się TUTAJ.