Ciabatta to płaska bułka o prostokątny kształcie, która pochodzi z Włoch. Odpowiednio upieczona ciabatta powinna mieć chrupiącą skórkę oraz sprężysty środek. Nadaje się ona wyśmienicie jako dodatek do lekkich sałatek i past warzywnych.
Przygotowywanie zaczynu
Aby przygotować zaczyn, potrzebujemy 7 g świeżych drożdży, 170 g mąki pszennej chlebowej, 3 łyżki letniej wody i 180 ml letniej wody.
Pierwszym etapem rozrabiania zaczynu jest rozpuszczenie drożdży w 3 łyżkach letniej wody. Następnie, mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy do niej rozpuszczone drożdże, wlewamy letnią wodę i dokładnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
Naczynie z gotowym ciastem przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.
Przygotowywanie ciasta na ciabattę
Do przygotowania ciasta na ciabattę potrzebujemy 7 g świeżych drożdży, 2 łyżki mleka, 180 ml wody, 330 g mąki pszennej chlebowej, 2 łyżki oliwy i 1,5 łyżeczki soli.
W misce mieszamy drożdże z letnim mlekiem, które dodajemy do zaczynu razem z wodą i oliwą. Całość dokładnie miksujmy. Następnie, stopniowo dodajemy mąkę i sól, cały czas miksując. Miksowanie kończymy, gdy ciasto będzie sprężyste. Przykrywamy je ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Blachy oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy 2 prostokątne bochenki o grubości około 3 cm. Posypujemy je mąką, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odkładamy na bok do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie, układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika na 30 minut.