Kaczka duszona z winem i rodzynkami jest daniem, które warto przygotować na szczególną okazję. Aby ją przygotować, przyda się naczynie żaroodporne. Warto wykorzystać do tego żeliwną brytfannę, która doskonale nadaje się zarówno do pieczenia, jak i do gotowania.
Co jest potrzebne na kaczkę duszoną z winem i rodzynkami?
- 1 cała kaczka
- 1 średnia cebula
- 250 ml czerwonego wina
- 50 g rodzynek
- Sól i majeranek wg. uznania
- 2 ząbki czosnku
- borówki wg. uznania
- ryż wg. uznania
Jak przygotować kaczkę duszoną z winem i rodzynkami?
Kaczkę oczyść i osusz, a następnie natrzyj czosnkiem roztartym razem z solą oraz majerankiem. Włóż ją do natłuszczonej brytfanny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ją przez ok. 40 minut, aż nieco zmięknie. W tym czasie, po zarumienieniu się, na dno blachy dodaj posiekaną cebulę, a następnie zacznij regularnie skrapiaj danie wodą.
Mięso powinno być jeszcze nieco twarde, gdy wyjmiesz je z piekarnika. Przekrój je na porcje, a następne mięso ponownie przełóż do brytfanny, dodając do niej rodzynki. Zalej całość winem i na małym ogniu duś do zupełnej miękkości. Na koniec odparuj nadmiar sosu. Podawaj kaczkę z ugotowanym ryżem i borówkami. Smacznego!
Dlaczego do dania należy dodać rodzynki i borówki?
Wbrew pozorom, owoce doskonale łączą się z mięsami, przełamując wytrawny smak mięsa. To połączenie dla niektórych może być nieoczywiste, jednak jest naprawdę wyśmienite i warto go spróbować przynajmniej raz. Zwłaszcza że doskonale łączy się ono z głębokim smakiem mięsa z kaczki, które jest niezwykle charakterystyczne, zwłaszcza wśród drobiu.
Czy kaczkę można upiec w garnku?
Do pieczenia kaczki doskonale sprawdzi się brytfanna. W ofercie marki Gerlach znajdziesz jednak również zwykłe garnki, które nadają się do użytkowania w piekarniku. Zwróć szczególną uwagę na te, które zostały w całości wykonane ze stali nierdzewnej, jak np. modele z linii AMBIENTE. Uwaga, nie wkładaj do piekarnika modeli, które zostały wyposażone w elementy wykonane z drewna lub różnego rodzaju tworzyw!
Czy w ten sam sposób można upiec również kurczaka?
Jak najbardziej! Kurczak nie jest aż tak charakterystyczny w smaku, jednak przyprawiony w taki sposób również będzie smakował wyśmienicie. To dobra alternatywa na codzienny obiad, lub też dla osób, które nie przepadają za charakterystyczną kaczką.