Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Królik ze śliwkami to przepis na idealnie miękkie, delikatne mięso z odrobiną słodkiego (lecz wciąż wytrawnego) posmaku. Do jego przygotowania warto przygotować rosół. Choć możesz wykorzystać bulion z kostki to szlachetne danie warto przygotować ze szczególną uwagą, korzystając z domowego rosołu, przygotowanego na wysokiej jakości mięsie drobiowym bądź wołowym.
Co jest potrzebne na królika ze śliwkami?
- mięso z 1 królika
- 2 łyżki masła klarowanego
- 250 ml rosołu (może być z kostki)
- 100 ml octu
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól i pieprz wg. uznania
Jak przygotować królika ze śliwkami?
Królika oczyść z błon. Stwórz zalewę z octu, soli oraz liści laurowych. Marynuj w niej mięso przez co najmniej 2 dni. Przechowuj je w chłodnym miejscu, np. w lodówce lub spiżarni. Następnie wyjmij i osusz za pomocą ręczników papierowych.
Posól mięso. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zarumień na niej królika. Następnie przełóż go razem z tłuszczem do brytfanny i dodaj rosół, pieprz oraz suszone śliwki pozbawione pestek. Mięso duś do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu. To może zająć ok. 60 minut.
Królika pokrój na niewielkie kawałki. Ułóż go na półmisku wraz ze śliwkami. Do pozostałego sosu dodaj powidła i wino. Gotuj przez 2-3 minuty, a następnie oblej nim królika. Podawaj według uznania, np. z ryżem lub kaszą gryczaną.
Dlaczego warto marynować mięso?
Marynowane mięso nie tylko nabiera głębi smaku, ale również nabiera lepszej konsystencji. Dlatego warto je marynować. W przypadku takich mięs, jak królik czy wołowina warto robić to nawet przez kilka dni. Jeśli jednak używasz mięsa z kurczaka, które ze swojej natury jest dość delikatne, czasem 15 minut do godziny będzie wystarczającym czasem marynowania.
Jaką brytfannę użyć do przygotowania mięsa z królika?
Do przygotowania mięsa z królika doskonale sprawdzi się brytfanna GRANITEX z dodatkowym aromatyzerem. Pozwoli on na dolewanie płynów, np. wody, czy bulionu, bez konieczności otwierania pokrywki. To sprawi, że mięso będzie nie tylko wilgotne, ale również zachowa swój doskonały zapach. Inną dobrą brytfanną do przygotowywania tego typu dań może okazać się żeliwny model NATUR IRON, charakteryzujący się szczególną trwałością.
Czy mięso z królika jest zdrowe?
Królicze mięso zawiera bardzo niewielką ilość cholesterolu. To chude mięso, którego przyswajalność w przypadku zdrowych osób wynosi nawet ok. 90%. Tak samo jak w przypadku kur i indyków jest to tzw. mięso białe. To wszystko sprawia, że może stanowić dobry element zbilansowanej diety, dlatego warto przynajmniej od czasu do czasu włączyć je do swojego jadłospisu.