Kurki w sosie śmietanowym to prawdziwa feeria smaków. Warto je przygotować szczególnie w trakcie sezonu na grzyby. Doskonale pasują do kaszy, ale nie tylko – możesz podać je również z ryżem lub makaronem. Do przygotowania tego dania przyda Ci się wygodna, głęboka patelnia z nieprzywierającą powłoką oraz akcesoria z silikonowymi końcówkami.
Co jest potrzebne na kurki w sosie śmietanowym?
- 250 g kurek
- 400 g śmietanki 30%
- Łyżka masła
- 1 duża cebula
- Pół ząbku czosnku
- Pół szklanki kaszy kuskus
- Koperek
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować kurki w sosie śmietanowym?
Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw ją na 10 minut, a później odcedź. Umyj koperek pod bieżącą wodą i posiekaj go. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno poszatkuj.
Na głębokiej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę oraz czosnek, a następnie podsmażaj je przez kilka minut, aby się zeszkliły. Zmniejsz ogień i dodaj kurki. Smaż je do momentu, aż zmiękną.
Wlej na patelnię śmietanę, dodaj koperek i dopraw całość solą oraz pieprzem. Kurki w sosie śmietanowym gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos śmietanowy podawaj jako dodatek do kaszy kuskus.
Kurki – co to za grzyby?
Kurki to nazwa zwyczajowa grzybów z gatunku pieprznik jadalny. Co ciekawe, mimo tego że polska nazwa istnieje od 1830 roku, jednak ma aż ok. 50 synonimów naukowych. Kurka bywa również lisicą, czy stągiewką jadalną. Rośnie na wszystkich kontynentach poza Antarktyką. Rośnie na piaszczystych, kwaśnych glebach.
Jak smakują kurki?
Młode kurki mają bardzo łagodny smak. Starsze okazy są delikatnie pieprzne i stąd właśnie wzięła się ich nazwa gatunkowa. Pachną korzennie z owocowymi nutami.
Czy do przepisu można użyć śmietanki 12%?
Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, jak najbardziej możesz użyć do niego śmietanki 12%. Wybierz jednak tę słodką, nie zakwaszoną – to właśnie ona najlepiej będzie komponowała się z kurkami. Możesz wybrać również mleczko kokosowe.