Marmolada cytrynowa jest orzeźwiająca i doskonale nadaje się nie tylko na kanapki. Wykorzystać ją możesz również jako nadzienie do naleśników oraz pyszny dodatek do lodów. Do jej przygotowania na pewno przyda Ci się garnek z nieprzywierającą powłoką. Sprawdź, jak ją przygotować krok po kroku!
Co jest potrzebne do przygotowania marmolady cytrynowej?
- 2,5 kg cytryn
- 1 kg cukru
Jak zrobić marmoladę cytrynową?
Umyj cytryny pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Obierz ze skórki 3 cytryny, a skórkę pokrój w krótkie, cienkie paski. Do krojenia polecamy ostre noże w bloku MODERN.
Wyciśnij sok ze wszystkich cytryn, a następnie przelej go do garnka np. z linii FINE. Dodaj pokrojone skórki z cytryny, wsyp cukier i dobrze wymieszaj. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, nieustannie mieszając. Po ok. 4 minutach zdejmij garnek z ognia. Marmolada cytrynowa jest gotowa, aby przelać ją do słoiczków. Na koniec szczelnie zamknij naczynia i odstaw na bok.
Jakie cytryny najlepiej wybierać?
Wybierz cytryny średniej wielkości, które nie są zbyt przerośnięte. Mają one więcej miąższu i soku. Duże cytryny często mają grubszą skórkę i są niższej jakości.
Czy można zmniejszyć ilość cukru dodawanego do marmolady cytrynowej?
Jak najbardziej możesz zmniejszyć ilość cukru dodawanego do marmolady cytrynowej. Jednak wówczas może być ona bardzo kwaśna. Jeśli właśnie taką lubisz – nie wahaj się ograniczyć jej ilości!
Do jakich deserów pasuje marmolada cytrynowa?
Marmolada cytrynowa pasuje do wielu deserów: do naleśników, lodów, ciast śmietankowych oraz waniliowych, a także jako nadzienie do rogalików czy ciasta francuskiego. Nie wahaj się wykorzystywać jej na wiele sposobów!